BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Alekszandr Medvegyev

Medvegyev: Az európai energiamix alakulása

2016.07.11., hétfő 05:00

Európa energiaellátásában kétségkívül kiemelkedő szerepet játszik a földgáz, hiszen ez a nyersanyag fedezi a fogyasztás közel egynegyedét. Ha figyelembe vesszük környezeti és gazdasági előnyeinek egyedi kombinációját, akkor a jövőben is meg kell hogy őrizze kulcsszerepét. Annak ellenére, hogy a földgáz környezetkímélő és üzletileg vonzó lehetőséget nyújt, az euró­pai politikusok és törvényhozók némileg ellentmondásos tevékenysége mesterségesen bonyolította az iparág fejlődését. A számokat nézve a tavalyi év azonban reménykeltő volt, köszönhetően az öreg kontinens 5,6 százalékos gázfogyasztás-növekedésének. Bár tapasztalataink óva intenek minket, mégis optimisták vagyunk, s további növekedéssel számolunk.

Pozitív vélekedésünkben nagy szerepe van annak, hogy a cseppfolyósított földgáz (LNG) valódi világpiaci árucikké vált. Mára körülbelül 20 ország exportál cseppfolyósított földgázt, és több mint harminc állam importál. E számok több mint kétszeresükre nőttek a kétezres évek közepe óta. A 400 jelenleg is üzemelő LNG-szállító hajó mellé 150 újabbat rendeltek a vállalatok, ami a cseppfolyós gázpiac további fellendülését vetíti előre. Az alacsony piaci árak megteremtették a lehetőséget újabb és újabb importőrök belépéséhez, így egyre többen érezhetik a földgáz gazdasági és ökológiai előnyeit.

A növekvő keresletnek való megfelelés érdekében minőségi technológiai hátteret, infrastruktúrát, hordozókat és útvonalakat kell kialakítani. A jelenleg futó balti LNG-projektek révén a földgáz hamarosan eljuthat Európa elzártabb területeire is, de e célt szolgálja az Északi Áramlat gázvezeték bővítése is. Az infrastruktúra folyamatos fejlesztése rendkívül fontos a jövőbeli igények kielégítéséhez és a csökkenő európai termelés ellensúlyozásához is.

Amikor azonban egy társaság több milliárd eurós döntést hoz az Európa számára létfontosságú energia-infrastruktúra fejlesztéséről, akkor üzleti garanciákra van szüksége. Véleményem szerint erre a hosszú távú szerződések jelentik a legjobb megoldást. A piac még mindig messze van a tökéletes verseny elérésétől, de a hibrid modell, tehát a keresleti-kínálati viszonyokat és az aktuális olajár alapján indexált árképzést ötvöző megoldás stabilitást és a rugalmasságot teremt a vevő, az eladó és a befektető számára egyaránt.

Fontos látni, hogy a gázkereskedelemre ható folyamatos politikai hatások is lassítják az iparág fejlődését. Nagyra becsüljük a közvetlen párbeszédünket az Európai Bizottsággal és az EU-tagállamok kormányzó szerveivel, viszont az a megközelítés, amely megkülönbözteti az orosz gázt a más országokból érkező gázzal, nehezen fogadható el. Mindennek ellenére sosem emeltünk panaszt a megközelítéssel szemben, és soha nem ijedtünk meg a mesterségesen torzított versenytől – megszoktuk, hogy az orosz gázt folyamatosan, közelről vizsgáló tekintettel követik. Az viszont meglepő, hogy úgy tűnik, mintha az európai szabályozótestületek általánosságban kérdőjeleznék meg a földgáz létjogosultságát.

A megújulók és a gáz alkotta szinergia a legracionálisabb választás a károsanyag-mentes gazdasághoz. De a „kék üzemanyagot” folyamatosan kiszorítják az európai energia­mixből, miközben a megújulók sokmilliárdos befektetési lehetőségekhez és kiváltságokhoz jutnak. A szén, a legkárosabb fosszilis energiaforrás használatát sem korlátozzák adókkal, hanem új, szénnel üzemeltetett energiatermelő gyáregységeket telepítenek Nyugat-Európában.

A gáziparnak csak méltányos megközelítésre van szüksége. Kiállunk az általános károsanyag-kibocsátás megfelelő szabályozása, a megújuló energiatermelés megfelelő piaci integrációja, a nagy infrastruktúra-projektek átlátható szabályozása és az európai közlekedéshez köthető alternatív energiaszükségletek meghatározása mellett, de mindezek figyelembevételével is biztos vagyok benne, hogy a földgáz a legmegfelelőbb választás Európának. De annak érdekében, hogy a fogyasztók választhassanak, olyan biztonságos környezetet kell teremtenünk a befektetőknek, amelyben a gázvezetékek és az LNG-terminálok nem félgőzzel üzemelnek, miután megépítették őket.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.