BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
tőzsde

BUX: Jöhet a történelmi csúcs?

2016.10.26., szerda 05:00

Óriási emelkedésen vannak túl a világ vezető tőzsdéi. Az amerikai vagy éppen a német részvénypiacon megháromszorozhattuk pénzünket a válság óta, de nem is kellett ilyen messzire menni ahhoz, hogy hasonlóan jól keressünk.

A sokáig lesajnált magyar tőzsde ugyanis az elmúlt közel két évben valósággal megtáltosodott, így a BUX index 16 ezer pontról mostanra egészen 30 ezer pont közelébe ugrott. Oda, ahol 2007 nyarán, 30 132 pontnál történelmi csúcsot állított fel. Miközben a világ nagy tőzsdéin az árfolyamok már jó ideje újabbnál újabb csúcsokat hódítanak, itt az ideje, hogy a BUX is beálljon ebbe a sorba. Ehhez látszólag minden adott.

A magyar részvényárak emelkedése ugyanis az eredménykilátások tempós javulásával párhuzamosan ment végbe az elmúlt két évben. Az eredménykilátások 50 százalékkal emelkedtek, így a magyar részvények értékeltsége a hasonlóan nagy árfolyam-emelkedés ellenére sem mondható kirívónak. Sőt a BUX 11-es P/E-je (árfolyam/egy részvényre jutó eredmény) kifejezetten alacsony a feltörekvő piaci 12,4-es vagy az Európában látható 14,7-es szintekhez képest. A hazai papíroknál 10–25 százalékos árazási diszkont egyébként jelentősebb annál, mint amihez hozzászokhattunk az utóbbi években.

Ráadásul mindezt úgy, hogy a magyar makrogazdasági kilátások relatív értelemben véve jónak mondhatók, szeptemberben már a második hitelminősítő is befektetésre ajánlott kategóriába minősítette fel az országot, és sokak szerint november 4-én meglehet a harmadik besorolásjavítás. Emelkedik az olajár is, a korábbi nyomott szinteket egyértelműen magunk mögött hagytuk, ami egyáltalán nem elhanyagolható tényező egy olyan piacon, ahol négy blue chip közül háromnál közvetlen vagy közvetett módon van hatása az eredménytermelésre az olajár változásának.

Egyedi részvények szintjén is lehetünk optimisták, ami persze a BUX teljesítményében is lecsapódik majd. Az OTP-nél igen jelentős mértékű költségeket képeztek az elmúlt években a késedelmes hitelekre, miközben az orosz és az ukrán egységnél a legrosszabb már mögöttünk van, sőt az előttünk álló évek ismét a nyereségtermelésről szólhatnak. A magyarországi hitelleépítési hullámnak is vége, a hitelvolumenek pedig elkezdenek emelkedni, ami a kamatbevételek hízásával jár majd együtt. A bank tőke- és likviditási helyzete egyaránt jónak mondható, van tehát tér az akvizíciókra, ami az eredménytermelést is emelkedő pályán tarthatja.

A Richter esetében az originális készítmények jelentik az eredmény bővülésére nézve a legnagyobb potenciált. Amerikában már elindult a saját fejlesztésű Vraylar értékesítése, amit az európai piac követ majd a sorban. A termékben jelentős potenciál van, ahogy azokban a bioszimiláris készítményekben is, amelyekre a gyógyszercég egyre nagyobb hangsúlyt fektet. Márpedig globálisan nézve ez most az a szegmens, amelyikben a legnagyobb növekedési lehetőségeket látják, jó hír tehát, hogy a Richter is egyre hangsúlyosabban megveti itt a lábát.

A Magyar Telekom szintén vonzó befektetési sztori, bár nem azért, mert olyan jelentős lenne az eredménynövekedési potenciál. Sokkal inkább a stabil készpénztermelés és a magas osztalékfizetés teszi vonzóvá a telekommunikációs papírt. Az osztalék ráadásul növekvő lesz a következő években, így 5-7 százalékos osztalékhozammal kalkulálhatunk, ami az alacsony hozamkörnyezetben kellően erős érv a részvény mellett.

A készpénztermelés nemcsak a Magyar Telekomnál, hanem a Molnál is erős, ráadásul az integrált működési modellnek köszönhetően a vállalat eredménytermelése kevésbé érzi meg az olajár hirtelen kilengéseit. Az osztalék emelkedése mellett a Molnál további sajátrészvény-bevonások lehetnek fontos részvényesi értékteremtő lehetőségek. Az új stratégia ráadásul a vegyiparnak és a kiskereskedelemnek még nagyobb hangsúlyt ad a jövőben, márpedig ezek azok a területek voltak, ahol az elmúlt években is sikereket tudott elérni a vállalat.

Hosszú távon tehát lehet még potenciál a magyar részvényekben. Egy dologra azonban nem árthat majd odafigyelni: minél közelebb kerülnek a részvényárak a reálisan kalkulálható értékükhöz (ami elkerülhetetlen az árfolyamok ilyen sebességű emelkedésével), annál érzékenyebben reagál majd le a magyar tőzsde is a nemzetközi turbulenciákra. Ha például az amerikai választások hatása vagy az amerikai jegybank esetleges decemberi kamatemelése kockázatkerülést vált ki a befektetőkből, úgy attól már mi is egyre kevésbé fogjuk tudni függetleníteni magunkat.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.