BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Donald Trump

A tűzzel játszanak

A Trump-adminisztráció gazdaságpolitikája, és az elnök cégekkel szembeni erőszakos fellépése komoly kockázatokat rejt magában - vélekedett elemzésében Ashoka Mody, a Princeton Egyetem vendégprofesszora.
2017.02.27., hétfő 05:00

Tavaly januárban az IMF elkeserítő jelentést adott közre a 2015-ös globális GDP-növekedésről, miután csak 3,1 százalékos bővülést állapított meg arra az évre. Az IMF akkori előrejelzései arról szóltak, hogy 2016-ban és 2017-ben gyorsulni fog a világgazdaság növekedése. Ez a várakozás azonban irreális volt. Becslések szerint 2016-ban a világgazdaság ismét csak 3,1 százalékkal nőtt, miközben a világkereskedelem növekedése jelentősen lelassult, 2,7-ről 1,9 százalékra. Ezek az adatok azt mutatják, hogy a világgazdaság gondokkal küzd.

Az idén januárban napvilágot látott jelentésében az IMF ismét azt prognosztizálja, hogy a világgazdaság növekedése jelentősen gyorsulni fog a következő két évben, és a világkereskedelem növekedési üteme megduplázódik. A világgazdasági helyzet javulásának jó részét az amerikai GDP erősebb ütemű növekedéséhez kötik. Az amerikai gazdasággal kapcsolatos optimizmus a pozitív üzleti és fogyasztói bizalmon és az emelkedő tőzsdeindexeken alapul, amelyekben pedig az amerikai fiskális élénkítéssel és deregulációval kapcsolatos várakozások tükröződnek.

Ez a lelkesedés azonban nem veszi figyelembe a mélyben zajló negatív folyamatokat. Donald Trump amerikai elnök adminisztrációja akadályozni fogja a gazdasági növekedést, ha elkezd visszalépni a nemzetközi kereskedelmi megállapodásoktól. Még nagyobb csapás éri majd a növekedést, ha az USA elkezdi leépíteni azokat a normákat és intézményeket, amelyek a piacokat irányítják.

Természetesen a nemzetközi kereskedelmi megállapodások egyre jobban kihatnak az emberek életére. Ahogy arra a vermonti szenátor, demokrata elnökjelölt-aspiráns, Bernie Sanders rámutatott – amikor kifejezte ellenvetését a 12 ország által megkötött Csendes-óceáni Partnerséggel (TPP) kapcsolatban –, ezek a megállapodások jellemzően főként a nagy multinacionális cégek érdekeit képviselik.

Trump elnökválasztási ellenfele, Hillary Clinton szintén ellenezte a TPP-t, így az, hogy Trump első munkanapján felmondta a megállapodást, politikailag elkerülhetetlen volt. Azonban még a kívánatos döntések is átmeneti költségekkel járnak, és ezek a költségek nőni fognak, ahogy az új vezetés aláássa a piacgazdasági alapelveket. Trump a tűzzel játszik, amikor azzal fenyeget, hogy importvámokat vet ki annak érdekében, hogy „Amerikát ismét naggyá tegye”. A vámok azonnal kedvezőtlenül érintik majd az amerikai fogyasztókat, illetve az érintett országok megtorló válaszlépései végzetesen alááshatják az amúgy is erőtlen világkereskedelmet, ami a globális jólét lényeges forrását iktatná ki.

Trump cégekkel szembeni erőszakos taktikája még veszélyesebbnek bizonyulhat. A Wall Street Journal szerint Trump az amerikai feldolgozóipari vállalatok fő „gondjává” vált. Az igazgatósági tagok megpróbálják kideríteni, hogy kinek van barátja az új adminisztrációban, és külön munkacsoportokat hoztak létre Trump Twitter-fiókjának követésére.

Trump protekcionista intézkedései gyengítik majd a világkereskedelmet, növelik az amerikai inflációt, és erősítik a dollárt, ami az USA exportőr iparágainak károkat okoz. Végül Trump önkényes politikai döntései az amerikai és globális gazdaságot alátámasztó nemzetközi intézményeket és szabályokat is erodálják majd, ami hosszú távú károkat fog okozni.

Ezek a kockázatok egy olyan időszakban jelennek meg, amikor a kínai és az európai növekedési modell repedezik. Kína lehetővé tette, hogy a hitelezés által fűtött ingatlanpiaci buborék tovább nőjön, amivel egyre sebezhetőbbé teszi az országot a tőkekimenekítéssel szemben. Európában pedig a görög gazdasági és szociális tragédia – amely ugyan már nem élvez akkora globális figyelmet – tovább súlyosbodik.

A valódi globális törésvonalat azonban az olasz gazdaság jelenti, amely már közel egy generáció óta nem növekszik. A költségvetési kényszerekkel küzdő olasz kormányzat azon fáradozik, hogy megerősítse csődbe jutott bankjait, miközben a populizmus térnyerésével is szembe kell néznie. Jelen pillanatban egy könnyelműen meggyújtott gyufaszál – vagy Rómában (illetve akár máshol Európában), vagy Washingtonban – globális futótüzet okozhat.


Copyright: Project Syndicate, 2017
www.project-syndicate.org

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.