BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
olajár

Oroszország: elmarad az összeomlás

A gazdaság több mint két évig tartó visszaesése után úgy tűnik, hogy Oroszország valamennyire stabilizálta helyzetét.
2017.02.20., hétfő 05:00

Habár a gazdasági növekedés mértéke várhatóan csupán 1 százalék körüli lesz 2017-ben, a gazdasági destabilizációra vonatkozó félelmek – amelyek a Krím 2014-es elfoglalása óta jelen voltak a nyugati szankciókkal sújtott országban – lényegében el is tűntek.

Ahogy Leonyid Brezsnyev idejében, a külpolitika most is beárnyékolja a belpolitikát. Szemben az akkori időszakkal, Oroszország mostani kilátásai kedvezőbbek. Donald Trump amerikai elnök világossá tette, hogy javítani kívánja a kapcsolatokat a Kremllel, és a hírek szerint júniusban találkozik is Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A 2018 márciusában tartandó választáson Putyint valószínűleg ismét elnökké választják. Természetesen vannak olyan oroszok is, akik nem elégedettek a jelenlegi helyzettel. A Freedom House nemrégiben tovább rontotta az ország minősítését a politikai jogok terén, a legalacsonyabb szintre. Mindez a januári Gajdar Fórumon is érzékelhető volt. Az évente megrendezett háromnapos eseményen több ezer orosz társadalomtudós, illetve több száz külföldi gyűlik össze, hogy megvitassák a gazdaságpolitika aktuális helyzetét. A panelbeszélgetéseken az orosz kormány miniszterei nyitottaknak tűntek, de kerülték az erős megállapításokat.

Oroszország központi problémáit – a valódi ingatlanjogok hiányát, a jogállamiságot és a demokráciát – is megemlítették idén, de csak halkan és érintőlegesen. Ahogy az megszokott, a plenáris tanácskozások legfőképpen az ország jól működő makrogazdasági politikájának részleteiről szóltak. Oroszország gazdasági establishmentje továbbra is jól elboldogul, így nem is szít elégedetlenséget.

Az utóbbi években a Gajdar Fórumok magukban hordozták azt a reményt, hogy bizonyos kihívást jelentenek a kormányzó elittel szemben. A moszkvai közgazdászkörök kiemelt figyelemmel követik minden évben a fórumot azt remélve, hogy valami radikális elképzelést, vagy akár ellenállásra vonatkozó utalásokat hallanak, bár ők maguk nem állnak készen arra, hogy kihívást jelentsenek. A tavalyi fórumon prominens orosz liberális politikai elemzők panelbeszélgetésen azt feltételezték, hogy valamilyen szintű ellenállás indul el.

A panelbeszélgetés néhány tagja még azzal is számolt, hogy kihívás éri a rezsimet – például úgy, hogy az ellenzék egyik tagját megválasztják a dumába, vagy a gazdasági nehézségek forrongást váltanak ki a társadalomban. Ezek az előrejelzések azonban nem igazolódtak. Úgy tűnik, túlértékelték a gazdasági helyzetet, és alábecsülték a háború és az elnyomás szerepét Putyin támogatottságának konszolidálásában.
Valójában az oroszok körében érvényesülő uralkodó nézet szerint Putyin Ukrajna ellen indított inváziója, illetve a Krím elfoglalása jót tett Oroszországnak.

Putyin részéről ez mestermunka volt. Azzal, hogy Ukrajnából gyenge és konfliktusokkal sújtott ellenséget csinált, egyszerre fojtotta el a demokrácia iránti igényt Oroszországban – amit részben Ukrajna EU felé történő közeledése fűtött –, illetve nacionalista eufóriát hozott létre. A putyini rezsim konszolidálta magát a katonai akciók révén, és Oroszországon belül kevesen vannak, akik kihívást intéznének a status quóval szemben. A változás lehetséges forrásai így csak külső események vagy a külkapcsolatok lehetnek. Ez az a terület, amelyet Putyin nem tud teljesen az ellenőrzése alá vonni.

Jelen állás szerint Oroszország geopolitikai helyzete erősnek tűnik. A látszat azonban néha csal. Bár az, hogy Trump erősítené a kapcsolatokat, jó dolognak tűnhet Oroszország számára, Putyin nacionalista vonzerejének lényeges eleme az a képesség, hogy újra elő tudja idézni a hidegháborús drámát. Emiatt arra van szüksége, hogy az USA – és általában véve a Nyugat – az ellensége legyen. A baráti viszony ápolása hosszú távon gondot okozhat Putyin számára. Rövid távon azonban, ahogy azt a független politikai elemző, Dmitrij Oreskin állította, csak egy váratlanul bekövetkező, jelentős hatású külföldi esemény tud változást hozni Oroszországban. Az ország új egyensúlya talán nem tekinthető kedvezőnek, ám stabilnak tűnik – legalábbis jelenleg.

Copyright: Project Syndicate, 2017
www.project-syndicate.org

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.