BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
bérfejlesztés

Új alapokra helyezték Miskolc gazdaságát

Ösztöndíjjal és lakhatással segítjük a városban munkát vállaló fiatalokat, hiszen ma már Miskolcon sem a munkanélküliség, hanem a munkaerőhiány okoz nehézségeket – mondta a Világgazdaságnak Kriza Ákos polgármester. Idén megújul a borsodi megyeszékhelyen a főtér, a történelmi Avas és a tapolcai Barlangfürdő is
2017.03.21., kedd 05:00

A kormányhatározat szerint több lépésben 30 százalékkal nő az állami tulajdonú cégek dolgozóinak bére 2019-ig. A miskolci önkormányzat mögötti vállalatok esetében ez mekkora terhet ró a város költségvetésére?

– Éves szinten több milliárd forintos tétel, de elébe mentünk a 2019-es határidőnek, és már idén, a februári bérekkel kezdve a város alkalmazottainak átlagosan 20 százalékkal megemeltük a fizetését. Ezt a gazdasági vezetők alapos előkészítése, tervezése előzte meg. Komoly fegyvertény, hogy Miskolc mostanra eljutott oda, hogy felelősen, stabilan növekvő gazdasági életére támaszkodva megtehet egy ilyen lépést.

Fenntartható egy ilyen mértékű bérfejlesztés?

– Ahogy korábban rendelőintézet-igazgatóként, úgy jelenleg polgármesterként sem engedem a pazarlást. Amikor a város élére kerültem, 2010-ben jutalomstopot vezettem be az önkormányzati vállalatoknál, és a szükségtelen költekezésnek gátat szabtunk. Az elmúlt években a gazdaság teljesítménye Miskolcon folyamatosan erősödött, nőttek a város bevételei. A tavalyi adóbevételek pedig azt mutatták, hogy a biztos lábakon álló költségvetésünk lehetővé teszi az országos átlagot meghaladó béremelést. Hozzáteszem, az önkormányzat és a város cégeinek munkaerő-megtartó képessége érdekében is szükségessé vált ez a nagyobb léptékű emelés.

Az átlag 20 százalékos emelés mennyivel terheli meg a város büdzséjét?

– Éves szinten 2,4 milliárd forinttal, ami a városnál a kiadási oldalon szerepel. De biztos vagyok benne, hogy az összeg jelentős része a miskolci gazdaságban marad: közel hatezer családnál növeli a fogyasztást, ami katalizátorként hat a helyi gazdaság pezsgésére.

Mekkora az önkormányzat költségvetése?

– Tavaly 44,7 milliárd forint volt: a működési bevétel 25,5 milliárd, míg a felhalmozási bevétel 19,2 milliárd forint. Az iparűzési adó kézenfekvő példa arra, miért tartjuk fenntarthatónak a gazdasági növekedést: az elmúlt hat évben dinamikusan nőtt, és tavaly átlépte a bűvös tízmilliárd forintot, míg 2010-ben épp csak meghaladta a hatmilliárdot.

Hogy áll a jelentősebb városi projektek kivitelezése?

– Picit visszatekintenék, mielőtt a tervekről beszélek. Az elmúlt hat év során bőven akadt mit behoznunk, nagyszabású fejlesztések történtek a város víztisztító és csatornahálózatán, árvízvédelmében. Jelenleg Miskolcon működik az országban a legkorszerűbb ivóvíztisztító rendszer, és a geotermikus energiafelhasználásban is élen járunk, ami a város távfűtésének hatvan százalékát biztosítja. Új buszok és villamosok szolgálják a lakókat és az ide látogatókat. Jelentős turisztikai beruházásokat hajtottunk végre a miskolctapolcai strand újranyitásától kezdve a diósgyőri váron át a lillafüredi függőkertig.

Milyen új fejlesztéseket tartogat még az idei év?

– Az imént felsorolt fontos alapokra építve kezdődik meg 2017-ben a nagy városfejlesztések időszaka. Ide tartozik a főtér, a történelmi Avas és a tapolcai Barlangfürdő fejlesztése, a diósgyőri vár továbbépítése. Emellett milliárdos útjavítási program is befejeződik még az idén. Az ország legnagyobb összefüggő, ezerhektáros ipari parkját alakítjuk ki Miskolcon, ami alapvetően változtatja majd meg a város gazdaságát. Az ipari park ugyanakkor számos közlekedés-infrastruktúrát érintő fejlesztést is hoz, hiszen lehetővé kell tenni, hogy az emberek eljuthassanak a munkahelyükre. Ugyanakkor járulékos beruházásokat is indukál, mert számos szolgáltatást kell majd az ipari parkban dolgozó, terv szerint mintegy négy-ötezer új munkavállaló számára biztosítani.

Van már érzékelhető hatásuk a turisztikai beruházásoknak?

– Talán meglepő, amit mondok, de az egykori szürke acélváros az ország egyik legkeresettebb turisztikai célpontjává vált. Még a turisztikai szakembereket is meglepte, amit 2010 óta elértünk. A kereskedelmi szálláshelyek bevétele 2010 óta megduplázódott, múlt évben csaknem hárommilliárd forint áramlott a szállásadókhoz. Csak tavaly 17 százalékos volt a bővülés, ezzel Miskolc Balatonfüreddel holtversenyben első helyen áll idehaza a turizmus növekedésében. A vendégéjszakák száma 66,8 százalékkal nőtt, nem véletlenül kap hangsúlyt a turisztikát támogató városfejlesztés a következő években. A történelmi Avasban óriási potenciál van, de biztatók a távlatok a sport, az aktív kikapcsolódás és a fürdőzés terén is.

Van elegendő szálláshely, étterem, hogy Miskolc ki tudja szolgálni a növekvő idegenforgalmat?

– Egyre nyilvánvalóbb, hogy itt bizony akadnak hiányosságaink. Elsősorban a szállodafejlesztésekben kell előrelépnünk, e téren a magántőkével közösen gondolkodhatunk. A várostól függetlenül egyre több befektető látja, hogy érdemes Miskolcban gondolkodni, ezt mutatja az Avalon Park is, amely a gokartpályával és a játszóparkkal újabb vonzerőt adott Miskolctapolcának.

Említette, hogy a munkaerő-megtartás is közrejátszott a nagymértékű béremelésben. A munkaerőhiány sok helyen probléma, szakképzett munkaerő híján sorjáznak a gyárakban a betöltetlen állások. Mit tehetnek ez ellen?

– Néhány éve még a munkanélküliség által leginkább sújtott városok között emlegették Miskolcot, de mára nálunk is egyre inkább munkaerőhiányról beszélünk. Ezt a számok is mutatják, 2010-ben még 11,5 százalékos volt a munkanélküliség Miskolcon, ma csupán 5,8. Sok ipari cég választotta gyártási helyszínéül Miskolcot, ők az elmúlt néhány évben felszívták a képzett munkaerőt. Hiány van kvalifikált szakmunkásból, mérnökből, nyelveket beszélő szakemberből, ez érinti a gép-, a jármű- és az építőipart, valamint a szolgáltató szektort is. A hiány orvoslására minden releváns kormányzati, országos képzési és munkaerő-megtartási programban igyekszünk részt venni, de a helyi cégekkel közösen is olyan megoldáscsomagok, képzések kialakításán dolgozunk, amelyek enyhíthetik a szakemberhiányt. A város a fiatalokat megtartó programokkal is igyekszik segíteni, ilyen a Maradj Miskolcon és az Otthonunk Miskolc, melyek keretében a városban munkát vállaló fiatalokat ösztöndíjjal, lakhatással és egyéb ösztönzőkkel segítjük.

A diósgyőri stadionépítés körül sok a kérdőjel. Miért kezdődött eleve késve a 14 milliárd forintos beruházás, illetve mikorra készülhet el a DVTK új otthona?

– Egy ekkora projektben számos elemnek kell összeállnia ahhoz, hogy végül új arénában köszönthesse kedvenceit Magyarország legerősebb szurkolótábora. Csaknem 15 ezer férőhelyes stadion épül, a labdarúgó-mérkőzések mellett kulturális és családi rendezvények lebonyolítására is alkalmas lesz. A nehezén már túl vagyunk, napról napra nő ki a földből az új stadion. A kivitelező tavaly novemberben vette át a területet, és 15 hónapra vállalta a stadion felépítését, ami azt jelenti, hogy 2018 elején birtokba vehetjük az új szentélyt.

A stadion környéki, felszámolásra ítélt számozott utcák háborús övezet hangulatát idézik. Mi a terv a tereprendezésre?

– A háborús övezet még finom kifejezés ahhoz képest, amit a kilakoltatások, bontások megkezdése előtt helyenként tapasztalni lehetett a környéken. Megígértem a miskolciaknak – akik 35 ezer aláírással támogatták ezt –, felszámoljuk a nyomortelepeket. Ez a munka ütemezetten zajlik, sorra tűnnek el a lakhatásra alkalmatlan épületek. A terület egyik részét az új stadion környéke foglalja majd el, a másik részén pedig közparkot alakítunk ki. Sok félreértelmezett és téves információ okozta azt a hisztériát, amely a nyomortelep-felszámolási programunk körül kialakult, de mára úgy tűnik, mindenki megértette: itt egy törvényes bírósági döntéseken alapuló intézkedéssorozat történik, amely egyszerre szolgálja a közbiztonságot, a közegészségügyet, a gyermekek védelmét és a közvagyon megőrzését.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.