BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Brexit

Virág Barnabás: A hiányzó láncszem?

2017.04.26., szerda 05:00

Brexit, Donald Trump elnökké választása, globálisan alacsony hozamkörnyezet – látszólag egymástól független események, ám a legtöbb elemzés szerint valamennyi esetében meghatározó szerepet játszott a vagyoni és jövedelmi egyenlőtlenségek növekedése, ami immár a világgazdaság növekedési ütemét is negatívan érinti. Thomas Piketty 2013-ban megjelent, A tőke a 21. században című könyve nagy médiaérdeklődést és sok vitát kavart, de végérvényesen ráirányította a figyelmet a gazdaságokat jellemző elosztási mechanizmusok működésére.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Magyar Nemzeti Bank Fotó: MW Magyar Nemzeti Bank Fotó: MW[/caption]Leegyszerűsítve, a szerző állítása szerint a kapitalizmus működésébe kódolva van az egyenlőtlenségek szélesedése, és ennek megfelelően az elmúlt évszázadok fejlődését döntően az egyenlőtlenségek növekedése jellemezte. Fontos megjegyezni, hogy ez alól a kivételt a 30-as évek közepétől a 70-es évek közepéig tartó keynesiánus, aktív állami szerepvállalásra és fejlesztéspolitikára építő évtizedek jelentették. Nem mellesleg ezen időszakban élte számos nyugat-európai gazdaság is a fénykorát.

A trendekben a 70-es évek második felében törés következett be. A 2008–2009-es gazdasági válságig uralkodóvá vált a gazdaságok működésének középpontjába a szabad piacokat helyező neoliberális gazdaságfilozófia, ami újból jelentős mértékben emelte az egyenlőtlenségeket, s ez a válság óta sem változott. A jelenséggel immár a nagy világszervezetek is egyre gyakrabban foglalkoznak.

A témához kapcsolódva az IMF a múlt héten megjelent Világgazdasági kitekintésében külön fejezetet szentel annak megértésére, hogy az elmúlt évtizedekben trendszerűen csökkent a munkabérek részaránya (úgynevezett bérhányad) a megtermelt jövedelmeken belül. Számításaik szerint a bérhányad süllyedésének mintegy háromnegyedét két tényező: a technológiai fejlődés és a globalizáció okozta. A technológiai fejlődés következtében a gazdasági növekedésből – olykor exponenciálisan – nagyobb arányban részesülnek a magasabb képzettségű, innovatívabb munkavállalók, miközben a pénzügyi és kereskedelmi integráció mélyülése a globálissá váló termelési láncokon belül az alacsonyabb termelékenységű fázisok folyamatos kiszervezését eredményezte. Ugyanakkor meglepően mérsékelt hatást tulajdonítanak a gazdaságpolitika és az intézményi feltételek (például minimálbérek, szakszervezetek) változásainak, pedig – mint láthattuk – egy-egy gazdaságfilozófiai váltás a jövedelmek elosztásában is jelentős trendszerű változásokat okozhat.

Természetesen ezen tényezők mellett a tőkejövedelmek növekedésének mélyebb megértése is szükséges lenne. Az adatok korlátozottabb elérhetősége miatt azonban az elemzések e téren még többnyire szürke zónában mozognak. Pedig a már Piketty által is említett hatásmechanizmus mellett – leegyszerűsítve a tőkejövedelmeken keresztül a gazdagok még gazdagabbakká válnak – legalább egy csatornát fontos lenne közelről is megismerni. Ez pedig a globális tőkejövedelmek és a közteherviselés témaköre. Az ENSZ által az elmúlt hetekben publikált tanulmány szerint a multinacionális vállalatok adóoptimalizálási tevékenysége évente mintegy 500 milliárd dollárral kisebb bevételt jelent az érintett országok költségvetése számára. Eközben a témában úttörőnek számító – Gabriel Zucman által készített – becslések szerint globálisan évente körülbelül 200 milliárd dollárra rúg az a bevételkiesés, amelyet a vagyonok adóparadicsomokban való eltűnése okoz. Együttesen a költségvetések bevételkiesése a GDP több százalékát is elérheti.

A világ gazdaságai historikusan magas adósságállománnyal küzdenek, miközben az elosztási folyamatokban a robottechnológia és a digitalizáció vívmányai, valamint a társadalmak öregedése jelent majd újabb kihívást. A helyes válaszok megtalálásához mindenekelőtt mély, mindenre kiterjedő elemzésekre lesz szükség.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.