BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Brazília

A brazil tanulság: néha hajszálon múlik

2017.05.25., csütörtök 15:07

A múlt hét egyik vezető fejlődő piaci híre volt, hogy esik a Bowespa index és a brazil reál miután Michel Temer elnökről kiderült, hogy elődjéhez hasonlóan ő is részese a Petrobras botránynak. De miért kell egy korrupciótól áthatott ország tőzsdéjének és devizaárfolyamának összeomlania azért, mert egy zűrös ügyletei miatt amúgy sem népszerű elnökről előkerül egy terhelő hangfelvétel?

Nos, a válasz a brazil költségvetés szerkezetében kell keresni. A Pioneer Investments elemzése szerint a brazil államháztartás elsődleges kiadásainak csaknem fele nyugdíj, vagy más szociális jellegű kiadás, ami hallatlanul magasnak számít még a fejlődő országok között is. Ilyen körülmények között az államháztartás egyenlegének megőrzésében kulcsszerepet kap a nyugdíjkiadások kordában tartása. Különösen igaz ez Brazíliában, ahol a bevételeket eleve megtépázta a két éve tartó recesszió.

Michel Temer, Brazília elnöke / Forrás: AFP

 

Azt egy éve éppen a Petrobras botrány miatt megbukott Dilma Rousseff helyére kinevezett Temer a brazil gazdaság amúgy nehéz helyzetében avval győzte meg a külföldi befektetőket, hogy jelentős kiadáscsökkentő nyugdíjreform bevezetését ígérte, és ha máshoz nem is nagyon nyúlt, arra nagyon figyelt, hogy az ehhez szükséges parlamenti többséget valahogy összehozza. Az elvben két hét múlva esedékes parlamenti szavazás előtt az elnök hitelesen tudta prezentálni, hogy a reformhoz meglesz a 320 fős többsége, ez pedig elegendő volt ahhoz, hogy a befektetők a brazil gazdaság kilábalására tegyenek.

Erre meg is volt az esélye az országnak, ahol a világgazdaság talpra állása mellet a monetáris politika is a gazdaság megsegítésére igyekezett, amikor tavalyi 300 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre. A Pioneer Investments elemzői szerint a mostani botrány kitörése előtt a jegybank akár újabb 125 bázispontos csökkentést is végrehajthatott volna anélkül, hogy az inflációs célját veszélyeztette volna. Erről most már szó sem lehet, sőt a jegybank a múlt héten arra kényszerült, a devizatartalékok apasztásával interveniáljon a piacon a nemzeti valuta árfolyamának megtámasztása érdsekében.

Ezek a tervek dőltek dugába Temer korrupciós botrányával, mivel azóta számos képviselő hátrált ki mögüle, ami lényegében lehetetlenné teszi az eleve népszerűtlen nyugdíjreform elfogadását. Temer bukásával Brazíliában ismét a választások kerülnek előtérbe a reformok helyett és ez megint huzamosabb időre visszavetheti a külföldi befektetők érdeklődését az ország iránt.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.