BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
NHP

Virág Barnabás: Fókuszban a jegybanki mérlegek

2017.05.24., szerda 18:17

Már-már közhelynek számít, hogy a 2008-as válság óta a központi bankok gazdaságban betöltött szerepe számottevően növekedett. Az alapkamatok historikus mélységbe süllyedését követően a döntéshozók szinte egymással versengve igyekeztek újabb stimulusokat adni a gyengélkedő világgazdaságnak. E döntések egyik közös eleme, hogy a monetáris lazítás rendre a jegybanki mérlegek aktív menedzselésén, többnyire jelentős bővítésén keresztül valósult meg. A globális trenddel szemben kivételt jelentett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) stratégiája, amelyben a mennyiségek helyett nagyobb hangsúlyt kapott a mérleg forrásoldalának átalakítása.

Közel egy évtized távlatából érdemes áttekinteni, hol is tart ez a folyamat. A válság kirobbanását követően a mérlegek növekedését okozó intézkedéseket többnyire átmeneti lépésnek tartották. Az idő előrehaladtával azonban egyre tartósabban beépültek a jegybanki eszköztárba. Ma az amerikai Fed és a Bank of Japan mérlege a GDP arányában mérve a 2008-as érték négyszerese, míg az EKB esetében több mint a 2,5-szerese. Kisebb mértékben, de hasonló tendenciákat figyelhettünk meg a régiós jegybankoknál is. A legnagyobb növekedést a cseh jegybank mérlege mutatta, mely az árfolyam túlzott erősödését megakadályozó euróvásárlások következtében 2013 közepe óta közel a háromszorosára fújódott. Az MNB mérlegfőösszege eközben – egy relatíve magasabb induló szintről – mintegy a harmadával csökkent.

A nagyságrendek után érdemes számba venni a döntések mögött kitűzött célok teljesülését. A nagy jegybankok esetében motivációként előbb a piaci bizalom helyreállítása, majd egyre inkább a mérsékelt növekedés és az alacsony infláció elleni küzdelem jelent meg. A lépések a piaci hangulatot sikeresen stabilizálták, ám az utóbbi célkitűzéseknél az eredmények legalábbis kétségesek. A világgazdaság növekedése továbbra is törékeny. Az infláció az elmúlt év vége óta ugyan emelkedett, de mint azt a maginflációs mutatók jelezték, ebben nagyobb szerepe volt a nyersanyagárak növekedésének, mint a belső kereslet organikus bővülésének. Infláció a fogyasztói javak helyett sokkal inkább a pénzügyi eszközök piacán keletkezett, újabb és újabb csúcsokat döntve a világ tőzsdéin. A régióban a cseh jegybanknak sikerült megállítania a koronára nehezedő felértékelődési nyomást, ám a töretlenül duzzadó jegybanki mérleg az esetleges veszteségekből adódóan már a potenciális fiskális költségek lehetőségét is felvetette. A döntéshozók az infláció megjelenésével szinte azonnal felhagytak a mérleg bővülését okozó árfolyamküszöb működtetésével. Az MNB ezalatt, másik stratégiát választva, a kamatcsökkentések mellett célzott lépésekkel (Növekedési hitelprogram, Piaci hitelprogram) támogatta a GDP-növekedést, miközben az Önfinanszírozási programmal és a devizahitelek konverziójával számottevően csökkentette a gazdaság sérülékenységét.

A dilemmát a mérlegstratégiák következményei jelentik. A nagy jegybanki eszközvásárlási programok a pénzpiacokon függőséget okoztak. A pénzpiaci szereplők szinte lélegzet-visszafojtva várják a programok jövőjével kapcsolatos híreket. Számos elemzés szerint jelentős annak a kockázata, hogy kivezetésük akár újból nagy pénzpiaci turbulenciákat okozhat. Ráadásul többen azt is felróják az idáig jórészt halogató stratégiát folytató jegybankoknak, hogy a nullához közeli alapkamatszint és az óriásira duzzadt mérlegek mellett egy újabb krízis bekövetkezésekor a monetáris politika hatástalan maradhat. E véleményeket is figyelembe véve, a monetáris lazító ciklus során a mérleg szűkülését eredményező hazai mérlegstratégia a jövőben is lehetőséget biztosíthat egy hatékony és változatlanul aktív pénzügyi politikához.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.