BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
diagnosztika

Nagy pályás lehet a Diagon

Összeszedni a kapcsolati tőkét és megtanulni a nagy pályán játszani – ezt várja az ELITE programtól Kern József. Az egészségügyi diagnosztikával foglalkozó Diagon Kft. ügyvezetője szerint a kulisszatitkokat az informális beszélgetések alatt lehet megtudni.
2017.09.20., szerda 16:48

Miért csatlakoztak a Budapesti Értéktőzsde ELITE programjához?

A pénzügy más terület, mint amiben dolgozunk. Diagnosztikai termékek kutatásával, fejlesztésével, gyártásával és értékesítésével foglalkozunk. Megvan a pénzügyi részlegünk, de eljutottunk oda, hogy a nemzetközi piacon a versenyképességünk növeléséhez és a talpon maradáshoz komoly forrásbevonás szükséges. Az eddigi módszer, hogy a nyereséget visszaforgatjuk, már nem működik, más gyakorlat kell ahhoz, hogy még nagyobb pályán tudjunk játszani. Az igazi különbség ugyanis nem a csapatok közt van, hanem azok között, akik játsszák és akik csak nézik a játékot. Be kell kerülnünk abba a körbe, ahol a legnagyobbak játszanak.

Tervezik a tőzsdére lépést?

Van több új ötletünk, termékünk, több nagy volumenű szerződésünk, ezek megvalósítása más pénzügyi dimenziót jelent. Sok lehetőség van a szükséges forrás előteremtésére, a vállalatfinanszírozást több módszerrel is meg lehet oldani.

Kern József, az egészségügyi diagnosztikával foglalkozó Diagon Kft. ügyvezetője
Fotós: Vémi Zoltán

Akkor a cél egyelőre az, hogy megismerjék a legfontosabb pénzügyi szereplőket és befektetőket?

Speciális területen dolgozunk, de úgy érzem, mindenkitől lehet tanulni. Vannak általános pénzügyi megoldások, iparágakon átnyúló politikai és szabályozási struktúrák, üzleti kockázatok, ezeket meg tudjuk beszélni más szektorok szereplőivel is. Ráadásul a befektetők nemcsak az iparági, hanem az általános szabályok szerint, például mérlegek és eredménybeszámolók alapján is elemzik a cégeket.

Nagyjából egy éve csatlakoztak a programhoz. Mik az eddigi tapasztalatok?

Ami a legfontosabb, hogy elkezdtük összeszedni a kapcsolati tőkét. Kezdjük megismerni a pénzügyi szektor szereplőit, játékszabályait, azt, hogy kikkel érdemes együttműködni.

A gyakorlatban hogyan néz ki az oktatás?

Online kapunk anyagokat, valamint járunk ki konzultációkra Londonba. Kint az egymás közti beszélgetésekből tanulunk a legtöbbet. A kulisszatitkokat a kötetlen beszélgetések, ebédek és kávézások közben tudjuk meg. Egy tankönyvet magamtól is el tudok olvasni; informálisan jönnek elő azok a témák, amelyek az iskolapadban nem. Könnyebb lesz megmozdulni pénzügyi területen egy év múlva, ha most megismerjük a szereplőket.

A program segít a stratégiaalkotásban is?

A szakmai stratégia iparágfüggő, mi értünk hozzá. A pénzügyi stratégiához kellenek az ötletek. Jó példa egy japán konkurensünk, amely pár évvel ezelőtt beemelte a cégbe a Nomura Holdings befektetőt, majd a szinte végtelen tőkével át tudta formálni a világpiacot. Pedig a termékei közel húsz éve változatlanok. Más piaci stratégiát tudott felépíteni a pénzügyi szektor belépésével.

Megéri tehát kint lenni Londonban?

Ez a programban részt vevőkön is múlik: mennyire aktívak, mennyire építik a kapcsolatokat. A kurzus során biztosítanak egy keretet, onnantól pedig rajtunk múlik, mennyire élünk a lehetőséggel. A digitális világban mindent meg lehet oldani online, kivéve a személyes kontaktust. A jó kapcsolatok azonban mindig a személyes találkozásokon múltak, ezért is éri meg kimenni Londonba.

Milyen üzletágban lenne szükségük forrásra?

Folyamatosan elemezzük a lehetőségeket. Nálunk a kutatás-fejlesztés erős pillér, de saját magunknak kell kitermelni az ehhez szükséges forrást, mert kockázatos és drága üzletág. A tömeggyártás, a piacra helyezés vagy a support üzletágakba vonzhatunk forrást. Pénzügyileg a tapogatózás, tervezés időszakában vagyunk. Az egészségügy speciális témakör, az engedélyeztetés hosszú folyamat, gyakran változik a rendszer, emiatt csúsznak a projektek. A szabályozórendszer és a minőségirányítás is kiszámíthatatlan, nemcsak Magyarországon, hanem a teljes világpiacon is. Az Európai Unióban például közös szabványok vannak: tíz éve még 20-25 oldal volt a szabvány, pár éve 100 oldal lett, idén július 1-jétől pedig már 400 oldalban írják le, hogy minek kell megfelelnie egy terméknek.

Mik a lehetőségek, mennyi a potenciál az ágazatban?

Az egészségügyön és az orvostechnológián belül, ha nem számítjuk a gyógyszereket, a diagnosztika a legnagyobb üzlet. A döntései 80 százalékát az alapján hozza az orvos, milyen eredményt kap a laborból. Szakértők szerint 2015–2020 között évente 5-6 százalékot bővül az iparág. A diagnosztika 2015-ben 50 milliárd eurós üzlet volt, 2020-ban a várakozások szerint már 60 milliárdos lesz. A véralvadás területén, ahol a legdinamikusabban fejlődik a cég, évente nagyjából 10 százalékra becsülik a piac növekedését. Az új technológiai megoldások, új gyógyszerek sok lehetőséget adnak, az informatika pedig még csak most kezd berobbanni az ágazatba. Az egészségügy már nagyobb üzlet, mint az olaj és a fegyver együtt.

Mennyire telített a piac?

Nagyon, de kevés szereplős. A véralvadás üzletágában öten vagyunk a világpiacon, akik gyártanak is. Ez a kisebb cégeknek jelent nehézséget. Magyarország kis ország, így nehéz külföldön érvényesülni, mert a piac az itthon gyártott termékeinket rosszabb minőségűnek gondolja. Nyitottunk például egy termékre egy gyártóüzemet Ausztriában, mert a német piac nem fogadja be azt, ami Made in Hungary, de azt már igen, ami Ausztriában készül.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.