BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Brexit

Jobb félni, mint megijedni

A legfőbb globális kockázatok nagy felfordulást hozhatnak 2018-ban, és negatív oldalról befolyásolhatják a piacokat és a gazdasági növekedést – véli Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza.
2018.01.06., szombat 08:47

Mivel is kezdhetnénk az évet, ha nem kockázatelemzéssel. Ahogy az év vége általában az elmúlt időszak összegzéséről szokott szólni, úgy az év eleje mindig a várakozás ideje. Nézzük hát meg, hogy mit is várhatunk ettől az évtől, melyek lehetnek a legfőbb globális kockázatok, amelyek igen nagy felfordulást hozhatnak 2018-ban, és negatív oldalról befolyásolhatják a piacokat és a gazdasági növekedést.

A következőkben említett események bekövetkezési valószínűsége meglehetősen csekélynek nevezhető, ám annál nagyobb sokkot okozhatnak. Ráadásul, ha utólag belegondolunk majd, akár nyilvánvalónak is tűnhetnek, vagyis könnyen racionalizálhatók. Ezeket a kockázati jelenségeket hívják fekete hattyúnak.

„Az óra ketyeg, 2019 márciusa közeleg, miközben a tárgyalások döntő része még hátravan” – véli az elemző a Brexit kapcsán.
Forrás: AFP

Az első ilyen esemény a Brexit-tárgyalások tartós megrekedése lehet. Az óra ketyeg, 2019 márciusa közeleg, miközben a tárgyalások döntő része még hátravan. Ráadásul az eddigi tapasztalatok alapján nem úgy tűnik, hogy sima ügy lesz. Azzal, hogy a végső megállapodást még a brit parlamentnek is jóvá kell hagynia, egyrészt Theresa May jelentősen veszített tárgyalási pozíciójából, másrészt talán érdemes számolni azzal az eshetőséggel, hogy bekövetkezik a kemény Brexit. Mindez már 2018-ban erősen befolyásolhatja a befektetési döntéseket és elsősorban az angol font árfolyamát. A brit lakosság pedig aligha lesz boldog, ha az elkövetkező években is csökken a reálbér.

Ha az előbbi forgatókönyv kicsit politikaszagú volt, a következő kockázat még inkább az lesz: 2018 márciusában ugyanis jön az olasz parlamenti választás. Ez drámai kimenetel esetén bizony az egész EU integrációját alááshatja. Miért lehet ez valós veszély? Az Öt Csillag Mozgalom továbbra is a legnépszerűbb, az Északi Liga is erősödik. Mindkettő euroszkeptikus párt, sőt az utóbbi nemcsak Olaszországot vezetné ki az euróövezetből, de Észak-Olaszországot is leválasztaná Olaszországról. Emellett ott van még a Berlusconi fémjelezte Forza Italia, amely helyközi választásokon már nyert, és ha lassan is, de sodródik az euroszkepticizmus felé. Nem nehéz elképzelni azt az eshetőséget, hogy a britek után az olaszok is búcsút intsenek a közösségnek. Ez sem az eurónak, sem a régiós befektetési környezetnek nem tenne jót.

A választásoknál maradva, 2017-ben senki nem gondolta volna, hogy pont a német választás hozza el a legnagyobb fejtörést és kockázatot. Aggódtunk a franciákért, a hollandokért, de a németekre mindenki legyintett. Merkel azonban győzelme ellenére képtelen koalíciót kötni, és a tárgyalások elhúzódása, amelyek vélhetően csak január–február folyamán kezdődnek meg hivatalosan a CDU–CSU és az SPD között, nem tesz jót a befektetői környezetnek. Minél tovább gyűrűzik a politikai válság, annál inkább érezhetők lesznek a hatásai. Egy esetleges tartós patthelyzet pedig négy évre megállítaná a német gazdaság és az EU reformját egyaránt. Ezzel a teljes Európai Gazdasági Térség nagyon sokat veszítene, akár a rövid, akár a hosszú távú GDP-növekedést nézzük, de az euró is erőteljes értékvesztésbe kezdhet.

Manapság egyre több szó esik a kriptovalutákról is, a Bitcoin árfolyama a tavalyi év végén egyre-másra döntögette a csúcsokat. Az egy év alatt mért közel 20 százalékos emelkedés azonban óvatosságra kell hogy intsen minket, hiszen egy tipikus buborék kezd kialakulni. A folyamat leginkább a 17. századi tulipánmániához hasonlítható. Ráadásul a kockázatok egyre csak nőnek azzal, hogy már a határidős tőzsdéken is lehet fogadni a Bitcoin mozgására. Egyre nagyobb vagyonokat tesznek fel egy igen volatilis, sokak által meg nem értett instrumentum mozgására. Ha a buborék kidurran, vagyonok válhatnak semmivé pillanatok alatt, ami főleg az Egyesült Államokban és Ázsiában okozhat válságot.

Ha már szóba került az Egyesült Államok, nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy 2018-ban szinte teljesen kicserélődik a Fed kamatdöntő testülete, tíz tagjából mindössze hárman maradnak a régiek közül, míg az újakból szintén hármat Trump nevez meg. Ezzel igen erős politikai nyomás alá kerülhet a világ meghatározó jegybankja. Bár az Egyesült Államokban talán még működik a fékek és ellensúlyok rendszere, azért a jelenlegi elnök karakterét és habitusát ismerve bármi megtörténhet. Mindezek fényében fekete hattyúktól mentes, boldog új évet mindenkinek.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.