BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
környezetvédelem

Feláldozzuk vagy konzerváljuk a jövőnket a csomagolással?

A tudomány és a technológia fejlődése nemcsak a hétköznapi életünkben is új trendeket hoz: nincs ez másképp a csomagolóanyagok terén sem.
2018.04.26., csütörtök 19:10

Uzsonna a gyereknek, interneten vásárolt cipő, házhoz szállított ebéd, nagybevásárlás a hipermarketben, vadonatúj háztartási gép, virágcsokor a feleségnek, tálca sütemény a vendégségre a jó nevű cukrászdából, dobozos üdítő felfrissülésre: csak egy átlagos nap a városban. Az ember bele sem gondol, hogy mennyi mindent csomagolunk vagy veszünk meg becsomagolva 24 óra alatt. Pedig az olyan egyszerű választások, mint hogy szatyorral vagy szatyor nélkül indulunk a nagybevásárlásra, valójában a saját és a minket követő generációk életéről szóló apró, mégis fontos döntések.

A bolygónk, a környezetünk védelme persze nem csak ezen múlik. Az ipari termelés ontja magából a rövid életciklusú, a környezetet mégis hosszú távon terhelő termékeket, a kereskedelem pedig felhajtja az igényeket és learatja az üzleti sikert.

A Föld lakosságának, a világ gazdaságának növekedése miatt minden felelősen gondolkodó vállalatnak meg kell tennie azokat a lépéseket, amelyek fenntarthatóvá teszik működését. Ebben pedig a csomagolóiparnak kell élen járnia,

hiszen a mi termékeink a felhasználás után szinte azonnal feleslegessé válnak, és egyáltalán nem mindegy, hogy amire már nincs szükség, az környezetkárosító hulladékként végzi, vagy újra felhasználható, az ökoszisztémát óvó anyag lesz belőle.

Forrás: AFP

Megoldásra vár az online rendelésekkel járó megnövekedett csomagolóanyag-mennyiség kérdése is, hiszen sokan helyettesítik a ruhapróba ez esetben hiányzó intézményét azzal, hogy több méretben is rendelnek, és ami nem jó, azt visszaküldik.

A csomagolóipar a nemzeti és nemzetközi szabályozásokat és saját innovációit követve indult el új utakon. Így ma már sok mindent láthatunk abból, hogy milyen lesz iparágunk közeli jövője, milyen ötletekkel, fejlesztésekkel csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat. Ilyen a csomagolóanyagok méretének, tömegének korlátozása. Hiszen ma már nem a papír vastagsága, hanem a minősége, erőssége a meghatározó.

A jövő csomagolóanyaga tehát könnyű, egyszerű, mégis strapabíró, mint amilyen a hullámkarton.

Fontos az is, hogy a csomagolás minél közelebb történjen a gyártás helyéhez, így kevesebb üres doboz utazik értelmetlenül teherautók platóján, kamionok belsejében. Meg kell újítani az újrafeldolgozás technológiáját is, hogy a használt papírok aránya nőjön a csomagolóanyagokon belül, és hogy a mainál ergonomikusabb megoldásokra legyen lehetőség. A keményítőből készült műanyagok és hullámkartonok egyre elterjedtebb használatával csökkenni fog a nehezen lebomló anyagok aránya. A vegyi anyagokat tartalmazó tinták használatát felváltja a növényi eredetű festékek, tinták alkalmazása, amelyek szintén nem károsítják a környezetet.

Az újrahasznosítható anyagok használatának növelése és a hulladék mennyiségének csökkenése mellett rendszerszintű változtatások zajlanak.

Egyre nagyobb a hangsúly a szennyezés teljes felszámolásán, a komposztáláson mind a fogyasztói, mind pedig a gyártói oldalon, bioanyagok felhasználásával és a hulladék energiává alakításával.

A fenntartható megoldások keresése során a kereskedelmi és az élelmiszeripar az élelmiszer-hulladék csökkentésére törekszik. A visszazárható és az adagonkénti csomagolások bevezetésével jelentősen csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása.

A tudomány és a technológia fejlődése nemcsak a funkcionalitás, hanem a hétköznapi életünkben is új trendeket hoz: nincs ez másképp a csomagolóanyagok terén sem. Olyan újfajta anyagok borítják az eldobható poharakat és tányérokat, amelyeknek az előállítása olcsóbb, és a környezetet is kímélik, újrafeldolgozásuk könnyebb, mint a korábbi technológiákkal előállítottaké.

Az okoscsomagolás a másik világtrend, amelyet a tudomány és a technológia fejlődése szült.

Ide tartoznak azok a csomagolóanyagok, amelyek meghosszabbítják a húsok szavatossági idejét, és azok is, amelyek színváltozással jelzik, hogy mennyire friss a tárolt élelmiszer.

Mindkettő abban segít, hogy ne dobjunk ki még ehető élelmiszert akkor sem, ha a címkéje szerint már nem ajánlott a fogyasztása, ugyanakkor ne kóstoljunk bele – egészségünket kockáztatva – olyan ételekbe, amelyek csak a feltüntetett dátum szerint jók, valójában már megromlottak.

A csomagolóipar felelőssége óriási. Korszerű technológiai fejlesztésekkel, a jövő iránti felelős gondolkodással a környezetszennyezésért oly sokszor kárhoztatott iparág a fenntarthatóság, a természet védelmezőjeként léphet fel és mutathat utat más iparágaknak.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.