BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
GE

Magyarországi beszállítókra is számít a Paks II. beruházás turbinagyártója

Veresegyházi gyárunk a globális energetikai exportunk növelésének egyik legfontosabb motorja, itteni beszállítói hálózatunk pedig az egyik legjobb a világon – mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Alex Dimitrief, az amerikai General Electric globális alelnöke, aki minapi, hivatalos látogatása során megerősítette: cége hosszú távra tervez Magyarországon.
2018.05.30., szerda 07:13

Átalakulóban a General Electric (GE). Milyen fő lépéseket tett eddig a vállalat, hogy a változó piaci környezethez igazítsa struktúráját és működését, s melyek a következő teendői ezen a téren?

A prioritás számunkra az, hogy kiváló minőségű termékeket szállítsunk vevőinknek. Ennek érdekében megújítottuk a gyártási kiválóságra és a legmagasabb színvonalú műszaki szaktudás alkalmazására való törekvésünket. Mindez nehéz feladat, de hiszünk abban, hogy ez vezet el a GE olyan átalakításához, amely megfelel történelmünknek, tulajdonosaink elvárásainak, s kivívjuk vele vevőink elismerését is. Kiválóság és minőség; ezek rendkívül fontosak a mostani piaci környezetben.

Második fő célunk az integráció folytatása, hiszen ez piaci előnyt jelent számunkra mind Magyarországon, Európában, mind pedig globálisan. Harmadik törekvésünk a kutatás-fejlesztés további erősítése szerte a világon. Ennek kapcsán két fő területre, a digitális analitikára és az additív gyártásra összpontosítunk. A digitális adatelemzés és az ipari internet, illetve ezek gyártásbeli hasznosítása terén már eddig is jelentős eredményeket értünk el, aminek vevőink is élvezik az előnyeit.

Mostani megbeszéléseim során is a digitális megoldásaink alkalmazásáról tárgyaltam lengyel, orosz és magyar vevőinkkel, akik nagyon elégedettek eredményeinkkel e területen. A másik fontos terület az additív gyártás. Aki már látott 3D-nyomtatással készült alkatrészt, tudja, hogy ez a jövő technológiája, nemcsak a gyártás, hanem a tervezés tekintetében is. A GE ezen a területen az élmezőnybe tartozik, ennélfogva 2020-ig elsősorban a kutatás-fejlesztésre fókuszálunk.

Alex Dimitrief, a General Electric globális alelnöke
Fotó: Kallus György

A jövőben milyen üzletágakra összpontosít jobban a GE?

Üzleti stratégiánkban azokra a high-tech üzletágakra összpontosítunk, amelyekben digitális képességeink révén versenyelőnyre tehetünk szert. Az erőműüzletágban a hagyományos erőművi, valamint a megújuló energiaforrásokat hasznosító berendezések gyártása kerül előtérbe. Továbbra is tevékenységünk fókuszában marad a repülőgépipar, az egészségügy-üzletágban pedig az orvosi és az élettudományokat szolgáló gépek és berendezések gyártása, fejlesztése. További beruházásokra készülünk az olaj- és gázipar területén is a GE csoport részét képező Baker Hughes vállalatnál.

Melyek a GE legfontosabb idei projektjei?

Számos jelentős projektünk fut minden piacunkon. Elsősorban a digitális projektekre fókuszálunk, de szinte a világ minden táján vannak folyamatban lévő beruházásaink az egészségügy, a repülőgépipar és az energetika terén is, amelyek közül nagyon nehéz lenne kiemelni bármelyiket is.

Átalakulásuk részeként elbocsátásokat jelentettek be a GE Power Veresegyháznál is. Hogyan látja a gyár jövőjét?

A GE Power Veresegyház egy fantasztikus vállalat. Összehasonlításként: energia-üzletágunkban 12 ezer fős leépítésről döntöttünk globálisan a többletkapacitások miatt, de a döntés Veresegyházon alig száz dolgozót érint. Azt hiszem, ez jól érzékelteti, mennyire fontos számunkra ez az üzem, amely a világ számos régiójába exportál, és a teljes magyar kivitel 3 százalékát adja. Ennek kapcsán fontosnak tartom kiemelni a magyar Eximbank szerepét, melynek támogatása kulcsfontosságú az energiaprojektek megvalósulásában és az említett pozíció elérésében. Veresegyházi gyárunk a globális energetikai exportunk növelésének egyik legfontosabb motorja, igazgatója pedig globális ellátási láncunk vezetője is. Magyarországi megbeszéléseim során tárgyalópartnereim és én is megerősítettük a GE magyarországi jelenlétével kapcsolatos elkötelezettségünket.

A digitális üzletágban is elbocsátásokat jelentett be a GE, amelynek van digitális részlege Budapesten is. Itt mi várható?

A budapesti digitális fejlesztési központunk üzletmenetére mindez nincs hatással, sőt a központ megnyitása óta több száz fővel növeltük az itt dolgozók létszámát. Ez szintén az egyik nagyszerű üzletágunk, amely kiemelkedő szerepet játszik belső folyamataink és hatékonyságunk, valamint egészségügyi digitális termékeink fejlesztésében. Épp ezért a központ jövője biztosítva van, s kiemelt a jelentősége a területre vonatkozó stratégiánkban is. Fontos szerepet játszik a kétezer főt foglalkoztató és a GE pénzügyi és adminisztratív feladatait ellátó Global Operations üzleti szolgáltató központ működésében is. A GE egészének magyarországi jövőjét jól mutatja, hogy milyen típusú munkákat végzünk. Magyarországon van ötszáz szoftverspecialistánk és hatszáz kutató-fejlesztő mérnökünk, e pozíciók nagy hozzáadott értéket előállító munkakörök, s világszerte a GE sikerének az alapját jelentik.

Mikor kezdi meg a GE a két új paksi blokk turbinaszigeteinek gyártását, és mennyi jut a munkából Magyarországra?

Ez egy nagyon speciális projekt a területre vonatkozó biztonsági előírások miatt. Összetett a tervezés, a munkának pedig számos eleme hatósági jóváhagyást és engedélyeztetést igényel. A turbinák és a generátorok építése előreláthatólag 2019-ben, de inkább 2020-ban kezdődhet el. Ez azon is múlik, hogy az előkészületek és az építkezés hogyan halad. Az általunk gyártandó berendezésekre akkor lesz szükség, amikor az erőmű nukleáris része elkészült. A mi szakembereink készen állnak a tervezésre, a szükséges engedélyek megszerzésére.

Az általunk szállítandó Arabelle világviszonylatban is a legjobb gőzturbina-technológiának számít, amelyre nagyon büszkék vagyunk. A turbina és a főegységek a franciaországi Belfort-ban készülnek majd. Ugyanakkor a budapesti kormánnyal együtt azon dolgozunk, hogy egyes segédüzemi berendezéseket magyarországi beszállítóktól tudjunk beszerezni, amiben minél nagyobb mértékben építeni kívánunk 1300 magyar beszállítónkra. Magyarországi beszállítói hálózatunk tudniillik az egyik legjobb a világon, mind minőség, mind termelékenység tekintetében.

Névjegy

Alex Dimitrief (59) 2007 óta dolgozik a GE-nél, amelynél magas beosztásokat töltött be tavaly decemberi, globális alelnöki kinevezése előtt. Ezt megelőzően évtizedeken át a Kirkland & Ellis LLP jogásza volt na cég chicagói és New York-i irodáiban, de dolgozott a Reagan-kormány politikai és kormányközi hivatalának, valamint az igazságügyi minisztériumnak is. A Yale-en közgazdaságtant és politikatudományokat, a Harvardon jogot tanult. Nős, három gyermeke van, feleségével közösen több jótékonysági szervezetet támogatnak.

A teljes interjú a Világgazdaság szerdai számában olvasható

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.