BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
klímaváltozás

Az állattenyésztés újragondolása

Az állattenyésztés nemcsak sérülékeny a klímaváltozás már megtapasztalt és előre jelzett hatásaival szemben, hanem egyben a probléma egyik fő kiváltója is. Vélemény.
2018.11.23., péntek 19:56

Július közepén, amikor a súlyos aszály megtizedelte a termést, az európai tej- és húságazatban néhány gazdának kényszervágásokat kellett végeznie, hogy csökkentse azon állatainak a számát, amelyeket etetnie kell. Az ilyen kétségbeesett lépések megszokottá válnak majd világszerte, mivel a hőhullámok hosszabbak, forróbbak, szárazabbak és gyakoribbak lesznek.

Az állattenyésztés nemcsak sérülékeny a klímaváltozás már megtapasztalt és előre jelzett hatásaival szemben, hanem egyben a probléma egyik fő kiváltója is.

Az állatok hús- és tejtermékek előállításáért történő tenyésztése okozza az üvegházhatású gáz globális kibocsátásának 16,5 százalékát.

Az állattenyésztés a felelős az emberi tevékenységek által okozott metánkibocsátás harmadáért és a nitrogén-oxid-emisszió kétharmadáért is. Mindkettő erőteljesen üvegházhatású gáznak számít, és több hőt tartanak vissza, mint a szén-dioxid.

A légkör szennyezésén túl, a biodiverzitás terén bekövetkező veszteség elképesztő mértéke, 60 százaléka is az állattenyésztés okozta földhasználati változásokhoz köthető. A mezőgazdasági földek 80 százalékát vagy állattenyésztésre, vagy az állatok takarmányozásához szükséges növények termesztésére használják. Emellett figyelembe kell venni azt is, hogy a túlzott mértékű húsevés egészségtelen.

Nagy áldozatok meghozatala nélkül is javíthatnánk ezen a helyzeten.

A Chatham House nemrégiben megjelent kutatása szerint például a fejlett országokban az emberek elfogadnák a húsbevitelük csökkentését, ha megfelelő és ízletes alternatív élelmiszereket tudnának vásárolni hozzávetőleg ugyanazon az árszinten.

Az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának 16,5 százalékát a hús- és tejtermékek előállítása okozza
Fotó: Shutterstock

Természetesen nem azt javaslom, hogy mindenkinek vegetáriánusnak vagy vegánnak kellene lennie (bár kétségtelen, hogy ezek az étrendek kedvezőbbek környezeti szempontból, mivel kevésbé járulnak hozzá a klímaváltozáshoz). Azt sem gondolom, hogy a kormányzatoknak plafonszinteket kellene bevezetniük a húsfogyasztásra. Azon politikai döntéshozók számára azonban, akik elfogadják, hogy a húsbevitel csökkentésének kevés hátránya és sok előnye van a legtöbb ember számára a fejlett országokban, számos költséghatékony megoldás áll rendelkezésükre, hogy ebbe az irányba tereljék az embereket.

Először is, a kormányzatoknak le kellene állítaniuk az ipari jellegű mezőgazdaság, illetve azon termények szubvencionálását, amelyek a tömegtartásban lévő állatok vágásra történő felhizlalását szolgálják. A környezetszennyező és embertelen eljárások támogatásával az országok szó szerint fizetnek a cégeknek azért, hogy azok aláássák a 2015-ös párizsi klímamegállapodás által kitűzött emissziós célokat.

Ehelyett a kormányoknak a támogatásokat át kellene irányítaniuk a klímasemlegesebb, proteingazdag növények, mint a hüvelyesek termesztése felé. Több bab, borsó, lencse termesztésével a gazdák segítenék a klímaváltozás elleni küzdelmet az üvegházhatású gázok emissziójának csökkentésével. Emellett élveznék ezen növények előnyeit, mivel ellenállóbbak a száraz, meleg időjárással szemben.

Az állami támogatást át lehetne irányítani a nagyüzemi állattenyésztéstől a növényi alapú és más alternatív „húsok” előállítása felé.

A „tiszta hús” piaca még gyerekcipőben jár, de gyorsan növekszik, és a közvélemény reakciója túlnyomórészt kedvező a piac fejlettebb termékei iránt.

A fosszilisüzemanyag-iparhoz hasonlóan a húsipar szószólói abba az irányba ösztökélik a politikusokat, hogy blokkolják az alternatív megoldások bevezetését. Sok országban a lobbistáknak sikerült elérniük a húsalapú nevek használatának betiltását a növényi alapú termékekre vonatkozóan. Franciaország például nemrégiben tiltotta be a burger és a steak kifejezés használatát a vegán termékeknél azon az alapon, hogy azok csak állati húsból készülhetnek. Az ilyen intézkedések egyértelmű akadályokat jelentenek a húsfogyasztás csökkentése terén, és ellentmondanak ezen országok párizsi klímamegállapodásban tett vállalásainak.

A klímapolitika szempontjából az élelmiszeripart és a mezőgazdaságot erősebben kellene szabályozni, mint az energiaszektort és a szállítási, közlekedési ágazatot.

Mindkét utóbbi szektorban világos iránymutatások vannak arra, hogy miként kell kezelni a klímaváltozást és csökkenteni az emissziót. Régóta esedékesek lennének azok az intézkedések, amelyek a mezőgazdaság és az élelmiszer-termelés terén is a felmelegedést okozó hatások korlátozását célozzák.

Még két évnek kell eltelnie ahhoz, hogy az első nagyobb jelentés elkészüljön, amely felméri a párizsi klímamegállapodás óta elért eredményeket. Az egyes országoknak be kell mutatniuk, hogy mit tettek eddig, és mit fognak tenni a jövőben az emissziójuk csökkentése érdekében. A problémák nagy részét azonban érintetlenül hagyják, ha elmulasztják kezelni a hús- és tejtermékek előállításának és fogyasztásának kérdését.

Mindeközben az európai gazdáknak a világ más agrártermelőihez hasonlóan még több olyan aszályos időszakot kell majd elviselniük, mint ami az idei nyarat jellemezte. Egyre nehezebb lesz a hús- és tejágazat termékeit előállítani, illetve az idő előtti kényszerlevágás megszokott lesz. A fosszilis üzemanyagokhoz hasonlóan az egyetlen lehetőségünk az, hogy felülkerekedünk az iparág ellenállásán, és úgy alakítjuk át a táplálkozásunkat, hogy az egészségesebb, környezetbarátabb és egyben ízletes étrendet tegyen lehetővé.

Copyright: Project Syndicate, 2018

www.project-syndicate.org

 

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.