BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
vállalkozás. fejlődés

A vállalkozó állam mint a fejlődés motorja

Az állam központi szerepe a kockázatvállalásban és a radikális technológiai változásokban alapvető fontosságú a növekedés és fejlődés szempontjából.
2019.05.28., kedd 16:24

A modern kapitalizmus közismert és népszerűtlen sajátossága, hogy míg a magánszféra nagyban felelős a gazdasági válság kirobbanásáért – miközben óriási haszonra tett szert –, a kockázatot ráhagyta az államra, és ez semmiképpen sem elfogadható.

Nem minden újítás vezet gazdasági növekedéshez.

Átfogó növekedést általában olyan új termék vagy eljárás okoz, amely számos szektorra kihatással van. Így volt ez például az elektromosság, a számítógép, az internet esetében. Ezt a közgazdászok GPT-nek nevezték el (general purpose technology, a gazdaság egészét befolyásoló technológia), amelynek fő jellemzője, hogy átfogó, számos szektorra hat, az idő múlásával fejlődik, folyamatosan csökkentve ezzel a felhasználók költségeit, új termékek és eljárások bevezetésével és gyártásával újabb fejlődést tud generálni.

Viták kereszttüzében áll az állam akkor, amikor a kockázatvállaló szerepét alábecsülő hagyományos szemléletet képviselők mint nem túl sikeres vállalkozót értékelik, szerintük az állam csak egy tehetetlen géz vagy kötszer azon területek sebein, amelyeken a piac elégtelenül működik – vallja Mariana Mazzucato neves közgazdász. Érdemes elgondolkodnunk azon, hogy az államot bürokratikus szerkezetnek tekintő hagyományos megközelítés helyett egy új szemlélet kerüljön figyelmünk középpontjába, amely szerint a vállalkozó állam élen jár a kockázatvállalásban.

Az állam mint vállalkozó felvállalja a legkockázatosabb és legbizonytalanabb beruházásokat, és új piacokat hoz létre.

Sokszor figyelmen kívül hagyjuk, hogy az állam finanszírozása sokkal többről szól, mint a piac elégtelen működésének kiküszöbölése. Az állam kész elkötelezni magát és beruházni gyerekcipőben járó technológiákba, és képes ezáltal új termékeket és kapcsolódó piacokat létrehozni. Az állam ilyen szerepére jó példa az internet, a nanotechnológia megálmodása akkor, amikor ezek a fogalmak még nem is léteztek. Új távlatok feltárásával és felvállalásával az állam sokkal inkább zászlóvivője a fejlődési folyamatoknak, mint csak az ösztönzője vagy stabilizálója. Az állam szerepe sokkal inkább a kockázat bátor és jövőbe tekintő felvállalásáról szól, nem pedig arról, hogy átvállalja azt valakitől, aki később mindennek a hasznát lefölözi.

Fotó: Shutterstock

Az állam központi szerepe a kockázatvállalásban és a radikális technológiai változásokban alapvető fontosságú a növekedés és fejlődés szempontjából. Az innovációk hosszú távú stratégián és célzott beruházásokon alapulnak, ám ezen beruházások eredménye nagyon is bizonytalan. Az állam innovatív fejlesztésekbe ruház be egy nagyon is nehéz és rizikós terepen.

Mindezen túl egyes vállalkozások nagyon különböznek abban, hogy mennyire tudnak elköteleződni a fejlődés mellett, ez az egyik oka annak, hogy annyira sokfélék, és szinte lehetetlen megfelelően működő, optimális méretű céget találni, holott ez az elképzelés a klasszikus közgazdaságtan dédelgetett ideálja.

Ha nem kérdőjelezzük meg a gazdasági fejlődéssel kapcsolatos számos „mítoszt”, és nem vetjük el az állam ebben játszott szerepére vonatkozó hagyományos szemléletet, nem fogunk tudni felnőni a 21. század szerkezeti változásaihoz, és nem leszünk képesek azokat a technológiai és szervezeti változásokat felmutatni, amelyek a fenntartható és hosszú távú növekedéshez szükségesek.

Az állami szféra központi szerepe a kockázatvállalásban és a radikális technológiai változásokban alapvető fontosságú a növekedés és fejlődés szempontjából.

Az államot egy egészen új, másfajta nézőpontból kell értelmeznünk, mint ahonnan az állam innovációk és termelés területén betöltött vezető szerepét tagadó gazdasági döntéshozók értelmezik. Megkérdőjelezhető az iparágakban elterjedt hagyományos szemlélet, amely kitartóan alábecsüli az állam jelentőségét az új technológiák kifejlesztésében és elterjesztésében.

Az állam volt a fő eredője a haladásnak és az innovációnak a fejlett ipari ágazatokban, vezető szerepet játszott mindannak a létrehozásában, amit ma tudásalapú gazdaságnak nevezünk – amely gazdaságot a technológiai fejlődés és tudás fejlesztése, felhasználása működteti. Akár a repüléstechnikát, akár a számítógépeket, akár az internetet, a biotechnológiát vagy a zöldforradalmat nézzük, az állam – és nem a magánszféra – volt, amely elindította és mozgásban tartotta a fejlődés motorját azáltal, hogy kockázatot vállalt ott, ahol ez elől a magánszféra megfutamodott, és ma is az állam teszi ezt. Olyan politikai környezetben, ahol az állam befolyását szándékosan vissza akarják szorítani, az állam gazdaságban játszott szerepének megértése fontosabb, mint valaha, anélkül ugyanis olyan lehetőséget hagyhatunk ki, amellyel túlszárnyalhatnánk a múlt sikeres állami befektetéseit.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.