BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Opus Global Nyrt.

Közös a MET és az Opus Tigáz-koncepciója

Pozícióerősítést és terjeszkedési lehetőséget vár a napokban indult stratégiai partnerségétől a Tigáz eddigi és az új résztulajdonosa is, azaz a MET és az Opus csoport. A Világgazdaságnak Lehőcz Balázs, a Tigáz Zrt. vezérigazgatója, egyben a MET csoport eszközdivíziójának vezetője, valamint Baji Csaba, a Tigáz új igazgatósági tagja, egyúttal az Opus Global Nyrt. energetikai divíziójának vezetője válaszolt.
2019.07.19., péntek 06:18
Opus Global Nyrt. Tigáz
Fotó: 2019.07.18. LehÅ”˜cz Balázs Gábor vezérigazgató, TIGÁZ Zrt. és Baji Csaba, az Opus Global Nyrt. energetikai divíziójának vezetÅ”˜je. Fotó: Móricz-Sabján Simon/MORICZ SABJAN SIMON

Miért volt szüksége a MET-nek arra, hogy stratégiai partnert vonjon be a Tigázba?

L. B.: Mind a portfóliónkat tekintve, mind földrajzi értelemben diverzifikált jelenlétre törekszünk az európai energiapiacokon, az új, eszközszintű befektető bevonása pedig lehetővé teszi, hogy folytassuk növekedési stratégiánkat. Az eszközök felvásárlása és működtetése ugyanis tőkeigényes, a szükséges források biztosításának pedig az az egyik módja, hogy mindenütt erős, megbízható helyi partnerekkel fogunk össze. A Status Energy csoporttal az együttműködésünk jól illeszkedik tehát a MET stratégiájába, e partnerség révén a kockázatokat megosztjuk és hosszú távon is stabilitást biztosítunk.

Lehőcz Balázs Gábor vezérigazgató, TIGÁZ Zrt. és Baji Csaba, az Opus Global Nyrt. energetikai divíziójának vezetője
Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Miért jó befektetés az Opus Global Nyrt. számára a Tigázban való, közvetett tulajdonszerzés?

B. CS.: Pontosítanom kell. Nem az Opus Global Nyrt., hanem az Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. által kezelt Status Energy Magántőkealap szerzett közvetett tulajdont a Tigáz Zrt.-ben. A Status Energy Magántőkealap befektetési politikájának megfelelő instrumentum a Tigáz. Az Opus Global Nyrt. érdeke az, hogy alapkezelője hosszú távon és sikeresen menedzselje ezt a befektetést, tekintettel arra, hogy számos kapcsolódási pontot és szinergiát látunk már meglévő energetikai portfóliónkkal.

Milyen értékben hajt végre tőkeemelést a Status Energy Kft. az MS Energy Holding AG-ban?

B. CS.: A Status Energy Magántőkealap leányvállalata, a Status Energy Kft. tőkeemeléssel szerzett az MS Energy Holding AG-ban 50 százalékos közvetlen részesedést, amely révén 50 százalékos közvetett tulajdonrészhez jut a Tigáz Zrt.-ben. A felek megállapodása szerint a tőkeemelés értékét üzleti titokként kezeljük.

A teljes interjú a Világgazdaság pénteki számában olvasható

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.