BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
CEO

Cégvezetés versus egyéni vállalkozás

A vállalkozó-alapítói és a cégvezetői pozíciót általában két ember tölti be. A legfontosabb különbség a céggel való viszonyban keresendő.
2020.01.15., szerda 18:04

A klasszikus egyéni vállalkozói és a cégvezetői lét relatíve közel áll egymáshoz. Mindkét csoportot az eredmény- és megoldásvezérelt attitűd és az ügyfélközpontúság jellemzi, közös pont emellett a szüntelen nyughatatlanság, az újdonságok folyamatos keresése.

Mégis gyakori jelenség, hogy nehézkesen oldja meg saját szerepének átalakítását az az egyéni vállalkozó, akinek épp a sikerek miatt vált elkerülhetetlenné munkatársak felvétele – ennek aztán a vállalattá bővülés lehetősége látja kárát.

A vállalkozó-alapítói és a cégvezetői pozíciót általában két ember tölti be. A legfontosabb különbség a céggel való viszonyban keresendő. Az előbbi leginkább egy kreatív ötletgyáros, aki az ötletekből működő szervezetet kovácsol, viseli a felelősséget és a kockázatot, és ellátja az operatív és a stratégiai feladatokat.

Az utóbbi – maga is munkavállaló lévén – a saját karrierjében egy újabb fejezetet nyitva igazgatja a vállalat működéséhez szükséges folyamatokat. A helyzet abban az esetben válik érdekessé, ha a két személy ugyanaz, ekkor a vállalkozónak alkalmazkodnia kell az újonnan kialakult szerepköréhez.

A legfontosabb változás, amelyet az egyéni vállalkozóból lett cégvezetőnek kezelnie kell, a vállalkozáson belül betöltött funkció átalakulása: meg kell barátkoznia a gondolattal, hogy a felmerülő feladatok, problémák minél hatékonyabb megoldása immár nem csak az ő vállán nyugszik: cégvezetőként a siker kulcsa a feladatok hatékony közlése a munkavállalók felé.

A feladatvégzés helyett arra kellene helyeznie a fókuszt, hogy minden munkatárs tisztában legyen a prioritásokkal, folyamatokkal és a teljesítendő határidőkkel. A teendők részletes, körültekintő delegálásán túl ez vezetőként a követendő példa bemutatásával érhető el. A folyamat persze itt még nem áll meg: amennyiben mindenki tisztában van a saját feladatkörével, a vezető felügyelheti az ügyek alakulását, beavatkozás csupán végső megoldásként szükséges.

Ahhoz, hogy nyugodt szívvel tudja a vezető delegálni a feladatokat, olyan munkatársakra van szükség, akik szakmailag kifogástalanul dolgoznak, megbízhatók, azonosulni tudnak a cég értékeivel, víziójával. Jellemző hiba a vállalkozóból lett cégvezetőnél, hogy kezdetben csak a technikai jellegű munkakörökre koncentrál, és feleslegesen tart magánál napi szintű feladatokat.

A tervezés jellegében is észrevehető a különbség. A vérbeli vállalkozóknak örömet okoz a taktikai szintű ügyvitel, cégvezetőként viszont elsősorban a stratégiai szintű tervezés a kifizetődő magatartás, a problémák megoldása helyett azok előrejelzése és megelőzése kerül előtérbe.

A tervezéssel együtt az analitikus gondolkodás is sokkal inkább a cégvezető sajátja, hiszen ahhoz, hogy a folyamatok alakulását igazán hatékonyan legyen képes lekövetni, szükség van mérőszámokra, részeredményekre, ezekből eredően pedig a megfelelő következtetések levonására, és a célok kijelölésére.

Az önfejlesztés prioritást élvez a vállalkozóból cégvezetővé alakulás során. A szociális készségek fejlesztése különösen fontos, hiszen a kooperáció lesz az alapja a növekedésnek, legyen szó az új munkatársak megtalálásáról és betanításáról, a mindennapi munkamenetbe való beillesztésükről, a motiválásukról, a fejlesztésükről.

Amennyiben a vállalat mérete már a több szinten folyó vezetést is indokolja, a menedzsment edukációja és a legígéretesebb munkavállalók képességeinek lehető legnagyobb mértékű kiaknázása, a mentorálásuk is előtérbe kerülhet.

A szociális aspektusnak a hálózatépítés is része, hiszen hatékony fegyverként funkcionálhat a vállalat piaci helyzetének erősítésében, presztízsének növelésében és az új megrendelések megszerzésében.

A hatékony cégvezetéshez kulcsfontosságú a megfelelő munka-magánélet egyensúly megtalálása is. Az egyéni vállalkozói lét kezdeti időszaka egy sprinthez hasonlítható, ahol a lehetőségek kihasználatlanul hagyása könnyen megbosszulhatja magát. A cégvezetővé válás a bővüléssel együtt azt is jelenti, hogy a vállalkozás pozitív irányba halad, ezt a tendenciát pedig kiegyensúlyozott, harmonikus vezetéssel lehet leginkább fenntartani.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.