BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
zöld kötvények

A feltörekvő gazdaságoknak zöldebben kell újjáépülniük

A befektetők keresik a zöldkötvényeket, ezek az eszközök 255 milliárd dollár értékű magántőkét vonzottak tavaly.
2020.08.06., csütörtök 16:44

Miközben sok országban lezárások lassították a koronavírus terjedését, a gazdaságra gyakorolt hatásuk pusztító volt. Ám azzal, hogy kevesebben ingáztak a munkahelyükre, leálltak a gyárak, és az építkezések is csak korlátozottan folytak, az is nyilvánvalóvá vált, hogy az emberiség milyen pusztító hatással van a környezetre.

Az emberek szerte a világban tanúi lehetnek az őket körülvevő természet újjáéledésének, még ha a koronavírus-járvány tragikus, emberéleteket követelő következményekkel járt is. Sok városlakó végre, évek óta először gyönyörködhet a kék égben, élvezheti a madarak csicsergését, és tiszta levegőt szívhat.

A „természet visszatérése” bizonyítja, hogy határozott intézkedésekkel még az alacsonyabb jövedelmű országokban is át lehet alakítani az emberek életét, akár hetek alatt is. A kormányzatoknak figyelembe kell ezt venniük, amikor a járvány utáni gazdasági újjáépítésre vonatkozó intézkedéseket tervezik, bár ezeknek az azonnali gazdasági károk enyhítését kell célozniuk. A hosszú távú sikerhez azonban azoknak a strukturális problémáknak a kezelésére is szükség van, amelyek már jóval a járvány előtt elégedetlenséget váltottak ki a közvéleményben.

Fél évvel ezelőtt Latin-Amerika és a karibi térség nagyobb városaiban zavargások törtek ki. Sok tényező váltotta ki a régiószerte kialakult tömegtüntetéseket, de a visszatérő témák közé tartoztak a szűkös munkalehetőségek, a rossz minőségű közszolgáltatások és infrastruktúra, valamint a környezetpusztítás miatti elégedetlenség. Az emberek belefáradtak abba, hogy túlzsúfolt buszokon ingáznak hosszú órákon át szmogos városokba. Elegük lett a nem biztonságos vezetékes vízből és a megbízhatatlan áramszolgáltatásból, és aggódtak a jövőbeli kilátásaik miatt is, hiszen gazdaságaikat a gyenge vezetés és természeti katasztrófák sújtották.

A járvány által okozott károk átmenetileg elhomályosították ezeket az aggodalmakat. De ha az emberek élete ezen országokban még mindig olyan lenne, mint 2019-ben volt, jogosan kérdezhetnék, hogy a politikusok vajon miért nem teljesítették a követeléseiket.

A klímaváltozás jelentette fenyegetés sem csökkent. Ha ezt a kockázatot a kormányzatok nem kezelik, akkor elkerülhetetlenül súlyos károk fognak bekövetkezni, veszélyeztetve a gazdasági biztonságot, a politikai stabilitást és bolygónk, valamint az emberek egészségét. Emiatt a jövőnk meghatározásában a járvány után meghozott szakpolitikai döntéseknek fontosabb szerepük lesz, mint magának a vírusnak.

A fejlődő országoknak történelmi lehetőségük van arra, hogy gazdasági modelljüket hozzáigazítsák ezekhez a kihívásokhoz. A zöld gazdasági újjáépítés felkarolásával kellene kezdeniük, amely a fenntartható közlekedési, energetikai, közegészségügyi, logisztikai és kommunikációs infrastruktúrán alapul.

A koronavírus-járvány miatt a kormányok szerte a világban újragondolják a közlekedési rendszereiket, hogy azok igazodjanak a közösségi távolságtartás szabályainak betartásához. Európában néhány város autó­mentes zónákat hoz létre a gyaloglás és a biciklizés elősegítésére. A feltörekvő gazdaságoknak ki kellene használniuk ezt a pillanatot a tömegközlekedési rendszerek következő generációjának (így az elektromos buszok, vasút- és metróvonalak) kiépítésére, amellyel csökkenthetik az emissziót, miközben lehetővé teszik, hogy az emberek nagy számban biztonságosan eljuthassanak az iskolába vagy a munkahelyükre.

Hasonló döntéseket lehet hozni az energetika terén is. Ahelyett, hogy tovább növelnék a fosszilis üzemanyagok szerepét a villamos energia előállításában (ami most különösen vonzó lenne a jelenlegi kőolajárak mellett), a kormányoknak ki kellene használniuk azoknak a technológiai újításoknak az előnyeit, amelyek olcsóbbá tették a megújuló energiát.

A trópusi övezetben vagy a közelében elhelyezkedő országokat aránytalanul nagy mértékben sújtják a klímaváltozáshoz köthető áradások, szárazságok és hurrikánok. Emellett a növekvő átlaghőmérséklet várhatóan még több járvány kitörését fogja előidézni. Itt az ideje annak, hogy megvédjék és helyreállítsák a lápos területeket, újjáépítsék a part menti infrastruktúrákat, és az alacsony költségű lakhatás előteremtésébe, valamint olyan vízügyi rendszerekbe fektessenek be, amelyek képesek ellenállni az időjárás okozta sokkoknak.

Fotó: Shutterstock

Nagy haszonnal járna az is, ha beruházások jönnének létre a – főként a trópusi övezetben található – törékeny ökoszisztémák gazdag biodiverzitásának megvédésére és helyreállítására. Amellett, hogy lényeges szerepet játszanak a szén lekötésében, a trópusi erdők létfontosságúak az ott élő emberek és az ökoturizmus számára is. A természeti élőhelyek helyreállítása egyben sok munkahelyet is teremtene.

Az állami források okos allokálásával és a magánberuházásokhoz nyújtott erőteljes ösztönzőkkel elő lehet teremteni a szükséges pénzt ezekhez a beruházásokhoz. A költségvetési élénkítésre allokált hatalmas összegek nagy részét a fenntartható infrastruktúra kialakítására és a hozzá kapcsolódó kezdeményezések fedezésére kellene átirányítani. A korábban üzemanyagár-támogatásra elköltött több tízmillió dollár most a tiszta közlekedés kiépítését segítheti elő. Az Oxfordi Egyetem friss tanulmánya (Will Covid-19 fiscal recovery packages accelerate or retard progress on climate change?) szerint a zöld újjáépítési projektek több munkahelyet teremtenek, és nagyobb hasznot generálnak az állami kiadások terén a hagyományos költségvetési élénkítő intézkedéseknél.

A feltörekvő gazdaságok külső forrásokat is bevonhatnak az ilyen kezdeményezések finanszírozására.

A befektetők keresik a zöldkötvényeket, ezek az eszközök 255 milliárd dollár értékű magántőkét vonzottak tavaly.

A globális nem kormányzati szervezetektől és a külföldi kormányoktól is több milliárd dollárnyi forrás érhető el a természetes élőhelyek védelmére és helyreállítására. Az is elképzelhető, hogy a költségvetési gondokkal küzdő országok államkötvényeinek tulajdonosai készek lesznek a tartozás egy részét elengedni a trópusi biodiverzitás védelmében.

A járvány arra kényszerít bennünket, hogy egy időre megálljunk, és átgondoljuk, milyen hatással van az emberiség a bolygóra, és elképzeljük, hogy milyen világot szeretnénk. Még mindig van erre időnk. A zöld gazdasági kilábalás megtervezésével a kormányok elősegíthetik, hogy a koronavírus-járvány összességében pozitív örökséget hagyjon a jövő nemzedékeire.

Copyright: Project Syndicate, 2020

www.project-syndicate.org

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.