BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Fed

A Fed követésének veszélye

A Fed folytatja azt a veszélyes megközelítést, hogy figyelmen kívül hagyja a pénz és a hitel kérdését.
2020.10.05., hétfő 15:03

Ha azt mondjuk, hogy az amerikai Federal Re­serve a legfontosabb jegybank a világon, akkor nyilvánvaló dolgot állítunk. A Fed monetáris politikai döntései világszerte befolyásolják a piaci kamatszinteket, és egyetlenegy központi bank sem hagyhatja ezt figyelmen kívül anélkül, hogy azzal ne kockáztatná meg, hogy a saját valutájának árfolyamában kedvezőtlen mozgások történjenek.

Továbbá a Fed vezetése – jó vagy rossz szándékkal – túlterjeszkedik a jelenlegi monetáris politika keretein. Természetesen a Fed nem számított globális élenjáró szereplőnek a monetáris politikai stratégia megalkotásában – emlékezzünk arra, milyen hosszú időbe telt az inflációs célkövetés elfogadása – vagy a döntéseinek, kommunikációjának transzparensebbé tételében.

De azt is el kell ismerni, hogy a Fed vezető szerepet játszik a jegybanki stratégiai kérdések globális megvitatásában.

Így nem csoda, hogy a jegybankárok izgatottan várták, milyen eredménnyel végződik a Fed nemrégiben megtartott felülvizsgálata a monetáris politikai stratégiájáról, eszközeiről és kommunikációjáról. A Fed új – augusztus végén bejelentett – stratégiájának azonban talán nem kellene a monetáris politika számára egyfajta globális iránytűként szolgálnia.

A jegybankoknak mind technikai, mind politikai okokból hosszasan és alaposan át kellene gondol­niuk a helyzetüket, mielőtt követnék a Fedet.

Az első problémát a Fednek az átlagos inflációs célkövetésre való áttérése jelenti, vagyis az, hogy átlagosan 2 százalékos inflációra törekszik. Nehéz belátni, hogy mennyire tudja egy ilyen rendszer hitelesen alakítani az inflációs várakozásokat, amikor a Fed nem tisztázta sem azt, hogy az elmúlt időszakban milyen mértékben lőttek alá a 2 százalékos célnak, sem azt az eljárást, amely a jövőbeni magasabb infláció időtartamáról és elosztásáról dönt.

Másodsorban Jerome Powell Fed-elnök azt mondja, hogy a döntéshozók tartózkodni fognak attól, hogy meghatározzák a maximális foglalkoztatás konkrét célszámát – ami a Fed egyik, a kongresszus által meghatározott mandátuma –, mivel azt nem lehet mérni és változtatni.

De ha a maximális foglalkoztatási szint nem mérhető, akkor egyetlenegy numerikus értéket nem lehet megállapítani a foglalkoztatás mostani szintről történő csökkenésére. Ez a csökkenés pedig fő tényező lesz a jövőbeni monetáris politikai döntésekben.

Ebben a helyzetben az irányadó kamat csökkenése a természetes reálkamat csökkenéséhez kapcsolódik, amely egy nem megfigyelhető ráta, empirikus eredményeit nagyfokú bizonytalanság övezi.

Továbbá nyitott kérdés marad, hogy az expanzív monetáris politika maga is hozzájárulhat-e a természetes reálkamat eséséhez. Ebben az esetben a jegybanki kamat csökkentése melletti érvek cirkulárisak lennének.

Harmadsorban a Fed most explicit módon felelősséget vállalt az amerikai jövedelmek elosztásáért. A Jackson Hole-i éves szimpóziumon tartott beszédében Powell azt hangsúlyozta ki, hogy amint folytatódott az Egyesült Államok járvány előtti, hosszú ideje tartó gazdasági bővülése – illetve (hozzátehetjük) a Fed expanzív politikája –,

a keletkező hasznok jóval szélesebb körben kezdtek el szétoszlani a társadalomban. A feketék és a hispánok körében a munkanélküliség mértéke rekordalacsony szintet ért el, és az ő munkanélküliségi rátájuk és a fehérek állástalansági aránya közötti különbség a valaha mért legkisebbre csökkent.

De az, hogy Powell beavatkozik az egyenlőtlenségről szóló vitákba, valójában visszafelé fog elsülni. Amint a Fed elkezdi szigorítani a monetáris politikát, jelentős nyomás alá kerül, hogy ne ártson a társadalom legszegényebb rétegeinek.

Végezetül azt is ki kell emelni, hogy a Fed új stratégiája nem tartalmaz válaszokat egy olyan inflációs célkövetéses modell kiépítésével kapcsolatos kihívásokra, amely integrálja a pénzügyi rendszer kockázatait az összes változó dinamikájával, komplexitásával. Jelenleg nem létezik egyetlen ilyen modell sem

Fotó: KAREN BLEIER / AFP

Bár nem vagyok elragadtatva az Európai Központi Bank (EKB) kétpilléres megközelítésétől, amelyet az árstabilitást érő kockázatok elemzésére alkalmaz, de legalább az EKB kísérletet tesz a probléma kezelésére.

A Fed folytatja azt a veszélyes megközelítést, hogy figyelmen kívül hagyja a pénz és a hitel kérdését, és – furcsa, de nem meglepő módon – nem is tartalmazza ezeket a szavakat a friss stratégiai állásfoglalása.

Legalább annyit kellene tennie a többi jegybanknak, hogy nem követi vakon a Fed új stratégiáját. A legnagyobb aggodalmam azonban ahhoz kötődik, hogy a Fed milyen nagy fontosságot tulajdonít a jövedelemelosztás kérdésének.

Egyértelmű, hogy a gazdasági egyenlőtlenség – a környezetet érő fenyegetések mellett – kiemelt globális politikai kérdés, és a monetáris politikai döntések elkerülhetetlenül hatnak a jövedelemelosztásra.

Ennek a ténynek az elismerése – és egy olyan monetáris politika folytatása, amely tartózkodik az olyan intézkedésektől, amelyek közvetlenül kihatnak a jövedelemelosztásra – azonban teljesen eltér attól, hogy a monetáris politika egyik céljának az igazságos jövedelemelosztást tesszük meg.

A Fed új stratégiája így számos kérdést vet fel. A monetáris politika elérhet jövedelemelosztási célokat? Ezek a célok potenciálisan összeütközésbe kerülhetnek az árstabilitásra vonatozó mandátummal, és miként kellene a Fednek a saját maga által elfogadott célok és a jogilag meghatározott mandátuma közötti konfliktusokat feloldania?

Egy jegybank még arra is jogosult lehet, hogy egy demokráciában felelősséget vállaljon a jövedelemelosztási politika iránt?

A jegybankárok nem mindenhatók, és nem kellene úgy kommunikálniuk és cselekedniük, mintha azok lennének. A jövedelemelosztásra vonatkozó döntéseknek a kormányok és a törvényhozások kezében kell maradniuk, amelyek közvetlenül elszámoltathatók a választók által.

Az egyre erősebb politikai szerep felvállalásával a monetáris politika döntéshozói aláássák és végeredményben felszámolják a jegybanki függetlenség melletti érveket. Majd kiderül, mit tehetnek a jegybankok, és mit tudnak elérni, ha teljesen ki lesznek téve a politikának.

Azzal, hogy a Fed felelősséget vállalt a gazdasági egyenlőtlenség elleni küzdelemben, hatalmas politikai és erkölcsi nyomás alá helyezte a többi jegybankot, hogy kövessék az ő példáját. Bölcsen tennék, ha ellenállnának ennek.

Copyright: Project Syndicate, 2020

www.project-syndicate.org

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.