BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Zettwitz Sándor

Egy PCR-teszthez hasonló eszköz fejlesztésén dolgozik a 77 Elektronika

A koronavírus-járvány megmozgatta a 77 Elektronika Kft. fejlesztőmérnökeinek fantáziáját is – mondta a Világgazdaságnak Zettwitz Sándor, a cég ügyvezetője. A vállalat árbevétele négy év alatt nagyjából megháromszorozódott, a múlt évi export súlya 83 százalék volt.
2020.10.27., kedd 12:10
Zettwitz Sándor
Fotó: Budapest, 2020.10.12. Zettwitz Sándor, 77 Elektronika Kft. ügyvezetÅ”˜ igazgató. foto: Kallus György/Világgazdaság/KALLUS GYORGY

Milyen eredményeket vár az idén a 77 Elektronika Műszeripari Kft., miután a tavalyi nettó árbevétele ismét meghaladta a 30 milliárd forintot, az exportja pedig 24,5 milliárdot tett ki?

A vállalatnak eddig nem okozott hátrányt a pandémia, az első három negyedévben a remélt értékesítési számokat hoztuk. Az idén elérhetjük a tervezett árbevételt, hacsak nem történik valami katasztrófa az év utolsó három hónapjában. A cég forgalmának 17 százaléka vércukormérők eladásából származik. Márciusban – miután a lakosság elkezdett bespájzolni – olyan forgalmat értünk el egy hónap alatt, mint soha máskor. Az emberek aggodalma azonban felesleges volt, hiszen a 77 Elektronika az alapítása óta, csaknem harmincöt éve Magyarországon fejleszti, gyártja és forgalmazza termékeit, és nem függ az esetleges importkorlátozásoktól.

A járványhelyzetben is folyamatosan termelt a cég budapesti központja. Vércukormérőinknek már a hetvennyolcadik generációja van a piacon, az idén két új termékkel rukkoltunk elő. Exportunk nagyobb részét azonban a vizeletvizsgáló gépek teszik ki, éppen most fejlesztjük a készülék negyedik generációját. Ezeket a gépeket mintegy száz országba szállítjuk, és egyelőre azt tapasztjuk, hogy a világjárvány idején kissé még emelkedett is a kereslet.

A hazai egészségipari cégek jellemzően exportorientáltak. A kormány által megítélt 52 milliárd forint támogatás segíthet abban, hogy a belpiacon a korábbinál nagyobb mennyiséget forgalmazzanak?

Sok cég nyert a pályázaton, ezzel át tudták hidalni a koronavírus miatti nehézségeket. A probléma azonban más, hiszen a hazai kórházak és rendelőintézetek az orvostechnikai eszközök és diagnosztikai berendezéseiknek csupán a 18 százalékát szerzik be hazai gyártóktól, a németországi és a franciaországi belföldi beszerzési arány mintegy 80 százalék. A magyarországi orvostechnikai ipar termékei versenyképesek külföldön, mi pedig már két éve harcolunk azért, hogy gyártóik a közbeszerzéseken is labdába rúghassanak.

Milyen részarányt tartana megfelelőnek?

A hazai egészségipari termékválaszték ismeretében 30-40 százalékot.

Hogyan reagált a hazai egészségipar a világjárványra? Mennyire vírusálló a szektor?

A döntően a belföldi piacra értékesítő cégek árbevétele jellemzően sokat csökkent. A szektor forgalma összességében valamelyest esett, de messze nem akkorát, mint a hazai ipar. Az exportorientált cégek eddig jobban jöttek ki a válságból.

Fotó: Kallus György / MTI

Milyen fejlesztések folynak a vállalatnál?

Több mint hétszáz alkalmazottunkból száztíz fejlesztőmérnök, és a cég árbevételének a 6-8 százalékát minden évben innovációra fordítjuk, ez magyar viszonylatban magas szám. Folyamatosan fejlesztjük a jelenleg is gyártott készülékeinket, a legfőbb feladataink közé pedig a telemedicina fejlesztése tartozik. Mérnökeink a koronavírus-járványra reagálva kifejlesztettek egy olyan berendezést, amely kimutatja a vírus vérben lévő antitestjeit. A berendezést a Dél-pesti Kórház laboratóriumában teszteltük, mérési eredményei 97 százalékban megegyeztek a laboratóriuméval, ez igen jó arány. Ám sajnos később kiderült, hogy nincs minden beteg vérében antitest, és az sem tudható, hogy a betegek hány százalékának a vérében nincs. Ezért el kellett halasztanunk a készülék piacra dobását. Azonban ugyanezzel a készülékkel dolgozunk egy PCR-teszthez hasonló változaton, amelytől egy-két hónapon belül remélünk eredményt. Magyarországon ez lenne az első olyan készülék, amely a saját memóriájával értékeli az eredményt. Használatával kizárható annak az emberi hibának a lehetősége, amely a leolvasásból adódik. Dolgozunk az úgynevezett Lab-on-a-Chip rendszerrel is, ezzel a betegágy mellett nyílik mód a vérkép laborpontosságú elemzésére. Több olyan fejlesztés is folyik, amelynek eredményéről csak később lehet beszámolni.

Átadtak Balatonfüreden egy műanyag- és egy fémmegmunkáló üzemet. Miért volt szükség a bővítésre?

Mert erőteljesen beindult a vizeletvizsgáló készülékek exportja. A vállalat árbevétele négy év alatt mintegy háromszorosára nőtt, a bevétel 83 százaléka exportból származik. A vizeletanalizátorok egyszer használatos eszköze, az úgynevezett küvetta gyártása is itt történik. Budapesten szintén vannak gyártósoraink, ha azok termelése valamilyen okból elakadna, az világszerte több ezer gép leállását okozná. E beláthatatlan következmények elkerülésére osztottuk meg a gyártást Budapest és Balatonfüred között. A vizeletanalizátorokban egyébként igen sok a forgácsolt alkatrész, mi viszont nehezen tudtunk volna olyan partnert találni, amely exportminőségben ki tudott volna bennünket szolgálni. Ezért Balatonfüreden tíz CNC-gépet állítunk üzembe, ezekkel kielégíthető a cég teljes forgácsolóigénye. A balatonfüredi üzem 1,5 milliárd forintba került, általa megháromszoroztuk a gyártókapacitásunkat. A fejlesztéshez 350 millió forint állami támogatást használtunk fel.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.