BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
vakcina

Csak oltással

Bizonyos szolgáltatásokat csak oltásigazolással lehet majd igénybe venni, bár ez egyelőre többnyire még csak terv. Vélemény.
2020.12.18., péntek 18:30

Miután egyes országokban, először az Egyesült Királyságban, majd az Egyesült Államokban, valamint Kanadában és Mexikóban megkapta a sürgősségi engedélyt az első nyugati készítésű védőoltás a Covid–19 ellen, a gyártó azonnal elkezdte a vakcinák leszállítását, az egészségügy pedig haladéktalanul oltani kezdte a prioritásként megjelölt legveszélyeztetettebb csoportokat.

December végére az uniós hatóság is megadhatja az engedélyt, és hazánkba is eljuthat a Pfizer és a BioNTech által fejlesztett, innovatív, forradalmi technológiai újításokon alapuló harmadik generációs oltóanyag.

Hamarosan további oltóanyagok kaphatják meg az engedélyeket, a jövő év első felében fokozatosan növekvő kínálatra számíthatunk. A gyártás logisztikai-disztribúciós és egészségügyi kapacitásokban mutatkozó korlátai miatt azonban az első hónapokban még csak a fokozottan veszélyeztetett idősek, krónikus betegek és egészségügyi dolgozók juthatnak a védőoltáshoz. A második negyedévben már elkezdődhetnek a tömeges oltások is, és az év közepére remélhetőleg elérhető lesz az átoltottságnak az a kritikus szintje, amely elengedhetetlenül szükséges a gazdaság teljes helyreállásához, a korlátozások teljes feloldásához.

Amint látótávolságba került a hozzáférés az oltásokhoz, egyre több helyről érkeznek hírek, hogy bizonyos szolgáltatásokat csak oltásigazolással lehet majd igénybe venni, bár ez egyelőre többnyire még csak terv.

A teljesség igénye nélkül felmerült, hogy repüléshez, koncertre, fesztiválra, színházba, moziba, sportmérkőzésre, kiállításra csak oltásigazolással lehet majd jegyet venni. Noha az oltást a kormányok nem teszik kötelezővé, bizonyos helyzetek kikényszeríthetik, hogy az emberek valóban igényeljék az oltást. Nyilvánvalóan mindenkinek jogában áll eldönteni, hogy élni akar-e az oltással, de ugyanígy a társadalmak egyes csoportjainak is jogukban állhat, hogy védekezzenek azok ellen, akik oltás hiányában potenciális vírushordozók, és megfertőzhetnek másokat is, veszélybe sodorva őket. Be kell látni, hogy a társadalom egyes tagjainak nemcsak jogaik vannak, hanem kötelezettségeik is. Ha valaki egy társadalom tagja szeretne lenni, nemcsak magáért, hanem másokért is felelős.

Fotó: AFP

Nyilván sokan gondolhatják úgy, hogy számukra nem veszélyes a vírus – persze, ha elkapják, és súlyosak a tünetei, feltehetően megváltozik a véleményük –, azonban még tünetmentesen is fertőzhetnek másokat, köztük olyanokat, akiknél akár végzetes is lehet a fertőzés.

A járvány második-harmadik hullámát tekintve teljesen egyértelmű, hogy csak szigorú távolságtartással fékezhető a terjedése. Egyes országokban, amelyekben a második hullámot az őszi hónapokban igen szigorú intézkedésekkel sikerült csillapítani, az újabb enyhítések következtében újra terjedni kezdett a kór. Ez pedig azt mutatja, hogy

mindaddig, amíg más módon nem lehet legyőzni a járványt, szó sem lehet a korlátozó intézkedések remélt enyhítéséről, csupán húzd meg, ereszd meg finomhangolásokról.

Így nem csupán tervezni nem lehet, a koronavírus-válság által érintett ágazatok tartós lejtmenetbe kerülhetnek, végérvényesen lakatot téve a területen működő üzletekre, valamint elbocsátásra ítélve az általuk foglalkoztatottakat. Az állami támogatások ideig-óráig működhetnek, de senkinek nem lehet a célja egy olyan méretű államadósság, amelyet még az unokáinknak is törleszteniük kell.

A vakcina azonban reményt adhat az előbbi ördögi kör megtörésére. Az oltás mellett a szakemberek fognak érvelni, de nyilvánvaló, hogy összehasonlíthatatlanul kisebb a kockázata, mint a fertőzésnek. Kulcsfontosságú, hogy minél gyorsabban minél több emberhez jussanak el az oltóanyagok, mivel a járvány az úgynevezett nyájimmunitás eléréséig nem szorítható vissza. Kifejezetten kedvező, hogy az eddig elfogadott készítmények – és azok, amelyeket hamarosan valószínűleg elfogadnak – hatékonysága kiemelkedően magas. Bízhatunk abban, hogy amint a legveszélyeztetettebb társadalmi csoportokat sikerül megvédeni a vakcinával, a korlátozásokat is fokozatosan, de egyelőre csak részlegesen, feloldhatják.

A szigorú intézkedések teljes feloldása, ezzel együtt pedig a gazdaság teljes helyreállása azonban csak az oltással lehetséges. Ha a társadalom kellő mértékben veszi igénybe a koronavírus ellenszerét, a jövő év közepétől joggal remélhetünk az ideinél összehasonlíthatatlanul szebb új évet.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.