BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
vakcina

Külpolitikai előnyök a Covid-vakcinákból

Az új koronavírus elleni vakcinák megjelenésével kisebb verseny alakult ki a nemzetek között az oltások gyorsaságában.
2021.02.25., csütörtök 18:18
Vakcina Külpolitika
Fotó: Kovács Tamás

Az új koronavírus elleni vakcinák megjelenésével kisebb verseny alakult ki a nemzetek között az oltások gyorsaságában. Világszinten jellemzően Izraelről esik szó, ahol a The New York Times szerint már összesen több mint hétmillió dózist adtak be, így a lakosság felét sikerült beoltani. A zsidó állam mellett több más kisállam is élen jár az oltások kiosztásában.

Bahreinben február végére sikerült száz főre számítva 17,5, az Egyesült Arab Emírségekben pedig 57,7 dózist beadni – ez az előbbi esetben 274 ezer adagot, az utóbbiban öt és fél milliót jelent.

Így 2021. február második felére a majdnem tízmilliós ország abszolút értelemben is több vakcinát használt fel, mint Németország, Oroszország vagy Franciaország.

Az emírségek gyorsasága a lakosság viszonylag kis méretén túl két okra vezethető vissza. Egyrészt Abu-Dzabi a világon elsőként, december elején engedélyezte véglegesen a kínai Sinopharm vakcináját, ezzel Pekinget is hetekkel megelőzve az oltási kampány elindításában. Ráadásul a kormány a kelet-ázsiai vállalatnál is magasabbra értékelte a vakcina hatékonyságát, ezzel is mutatva, hogy

semmiféle aggálya nincs a szer minőségével kapcsolatban.

Bahrein néhány nappal később követte a példát, a király pedig már december 16-án megkapta az ellenanyagot. A Sinopharm után egyébként a Pfizer–BionTech készítményét is bevezették, de egyelőre kisebb mennyiséget vásároltak belőle.

Másrészt a sikeres oltási kampányhoz sokat hozzátett a központosított állami egészségügy, valamint a centralizált információszolgáltatás. A hatóságok könnyedén tudtak közvetlenül kommunikálni a lakossággal, akár az állampolgárokról, akár a több millió külföldi munkavállalóról volt szó. Az öböl menti államok az új koronavírus-járvány előtt is igyekeztek jó minőségű egészségügyi rendszert fenntartani, az így teremtett jólléttel is megelőzve bármilyen demokratikus reformkezdeményezést.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Az Egyesült Arab Emírségek példája azt is megmutatja, hogy az imázsépítésen túl hogyan lehet egy kis országnak külpolitikai előnyt kovácsolnia az oltásokkal. Egyrészről a Sinopharm készítményének megvásárlásával és széles körű felhasználásával Abu-Dzabi nagyon sok jó pontot szerzett Pekingben,

hiszen a kínai vakcina nem esett át átlátható nemzetközi ellenőrzésen, és szüksége van olyan országokra, amelyek a hiányos dokumentáció ellenére hajlandók használni a terméket.

Az emírségek esete nagyban megkönnyíti Kínának, hogy a vakcinák globális terjesztésével mélyítse a befolyását Ázsiában és Afrikában. Mindezt az arab állam úgy vitte végbe, hogy közben az Egyesült Államok egyik kiemelt stratégiai partnere a térségben lassan három évtizede. Az emírségi–kínai (és általában arab–kínai) kapcsolatok mélyülésének következményei egyelőre beláthatatlanok, de az biztos, hogy a kérdés sok fejtörést okoz még Washingtonban.

Másrészt a helyi lakosság sikeres beoltásával párhuzamosan az emírség kormánya elkezdte felajánlani a rendelkezésére álló vakcinákat külföldiek­nek is, természetesen borsos áron. A hírek szerint a brit elit egyik klubjaként működő Knightsbridge Circle Dubajba repíti a tagjait, ahol 40 ezer fontért megkaphatják az oltást. Az akció ugyan Nyugaton felkavarta az állóvizet, de az emírség külpolitikáját nézve ez érdemben nem újdonság. Az arab állam a kormányközi kapcsolatok mellett eddig is nagy hangsúlyt fektetett az elitközi kapcsolatokra, ezzel is növelve informális befolyását a világban, különösen Nyugaton.

Harmadrészt az emírségek arra is felhasználja a vakcinapolitikáját, hogy kompenzálja az országot érő nemzetközi kritikákat. Az arab régióban, de különösen a palesztin területeken, nagy vihart kavart, hogy tavaly ősszel Abu-Dzabi békeszerződést kötött Izraellel, és diplomáciai kapcsolatokat létesített a zsidó állammal, ezzel a vádak szerint elárulva a palesztin ügyet.

A bírálatokra válaszul februárban az emírségek kormánya húszezer orosz koronavírus-vakcinát szállított a Gázai övezetbe, egy olyan területre, amely gyakorlatilag máshogy csak Izraelen keresztül tudna oltóanyaghoz jutni.

Persze ebben a lépésben sincs sok újdonság – az arab kormányok rendre igyekeznek a palesztinok támogatásával politikai tőkét szerezni a térségben. Az emírségek tehát nem csinált semmi mást, csak azt, amiben eddig is jó volt: kikerülte a kis mérete jelentette problémákat, és imázsépítésre, az elitek közötti kapcsolatokra fókuszálva mélyítette befolyását ilyen, kihívásokkal teli környezetben is.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.