Nemzetgazdasági cél, hogy a lakosság elsősorban a hazai előállítású termékeket keresse és vásárolja. Különösen így van ez az élelmiszerek esetében: nem csupán munkát adva az élelmiszeriparban dolgozónak, hanem – különösen veszélyhelyzetben – ellátási biztonságot is teremtve. Az élelmiszeripar a feldolgozóiparon belül a járműgyártás után a második legtöbb árbevételt és kibocsátást realizáló ágazat, egyben a második legnagyobb foglalkoztató is – olvasható a február közepén megjelent Élelmiszeripari középvállalatok komplex beruházásainak támogatása című Ginop-felhívásban. Az 5,15 milliárd forintos pályázatot azért írta ki a kormány, mert „a pozitív tendenciák ellenére az ágazat versenyképessége, hatékonysága még mindig elmarad a kívánt értéktől”.
A fejlesztésekre valóban égető szükség van, ezt mi sem igazolja jobban, mint hogy a beérkezett támogatási kérelmek forrásigénye egy hét alatt meghaladta a rendelkezésre álló keretet, és a felhívást átmenetileg fel kellett függeszteni.
Bár az uniós csap egy időre elzárult, az ágazat előtt számos lehetőség áll a felzárkózásra. Megoldandó feladatok természetesen akadnak bőven: a munkavállalói fluktuáció már régóta magas, a kiskereskedelmi láncok kemény és nehezen tervezhető vásárlási feltételeket támasztanak, a nemzetközi konkurencia erős, a fogyasztói szokások változnak, miközben folyamatosan – és állandó auditteher mellett – szigorodnak az élelmiszer-biztonsági feltételek, a karbonsemlegességi előírások és a környezetvédelmi elvárások is.
Mindezeknek a kihívásoknak alacsony szintű technológiai fejlettség mellett kell megfelelni, ami nem csupán erre az ágazatra jellemző: a hazai digitalizációs hatékonyság az MNB Termelékenységi jelentése szerint az uniós átlag mindössze 63 százaléka. A színvonal persze nagyon széles skálán változik: vannak üzemek, ahol az épület egyes részein még az ablakok is hiányoznak, máshol a vadonatúj épületben a teljes gyártástechnológiát pár ember felügyeli.
Az élelmiszeripari digitalizáció és robotizáció területén számos fejlesztési lehetőség kínálkozik. A primer csomagolási területeken egy-egy robot alkalmazásával több tíz ember munkáját lehet helyettesíteni – javuló minőség mellett.
Az energiamenedzsment terén a száz kilowattnál nagyobb teljesítményű fogyasztók – immár kötelező – mérése, a víz-, gáz- és hőfogyasztás nyomon követése nem csupán az előrejelzést segíti, de a karbonsemlegességi vállalások elérését is. A termelés tervezése sok vállalatnál még ma is csupán egy Excel-táblázatot jelent, holott ha egy szoftver javasol alternatívákat – egy konzervgyárnál például, ahol a gépek átszerelése is szükségessé válhat egy-egy új megrendelésnél –, akár 30 százalékos hatékonyságnövekedés is elérhető. Sok esetben a meglévő folyamatok vizualizációja is kiemelkedő eredményt hoz, például az egymás melletti gyártósorok termelési tervszámainak kijelzése egyfajta versenyt eredményezhet, nagyban növelve a hatékonyságot, és csökkentve a selejtarányt. A meglévő adatok és a korábban nem figyelt jellemzők elemzése gépi intelligencia segítségével nem ismert összefüggésekre vethet fényt, ami további fejlesztéseket indukálhat.
Iparági jó gyakorlatokra számos példa akad.
A világ vezető üdítőscégének osztrák gyárában az új energiamenedzsment-rendszer alkalmazásával nemcsak az áramfogyasztás esett vissza nagymértékben, de a szén-dioxid-kibocsátás is a felére csökkent.
Németország egyik legrégebbi tejfeldolgozójánál, amelynek termékei Magyarországon is ismertek, a sajtüzem megújult energiamenedzsmentje javította a hatékonyságot, miközben a költségek is csökkentek.
Természetesen nem kell feltétlenül az iménti példák fejlesztéseinek nagyságrendjében gondolkodni. Kisebb – és gyorsan, akár hónapok alatt megtérülő – beruházással is jókora hatékonyságnövekedés érhető el, ami a gazdaság egészét is erősebbé és ellenállóbbá teszi.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.