BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
energiaosztály

Energiatakarékosság: a mérnökök készen állnak!

Jelenleg az épület- és lakásfelújítások többsége ad hoc jelleggel történik. Vélemény.
2021.04.26., hétfő 17:07

Az elmúlt hetekben tették közzé a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) Hazai felújítási hullám című tanulmányát, amely egy 2020-as reprezentatív lakossági felmérés eredményeit tartalmazza. A mérnökök számára érdekes és fontos tanulságokkal szolgál a munka. Azért is örültem a tanulmánynak, mert régi vesszőparipám, hogy az épület- és lakásfelújítások minden formája, de kiváltképp az energetikai felújítások, döntő fontosságúak a lakhatási feltételek javításában, és nemzetgazdasági hozadékuk sem elhanyagolható, hiszen a fel nem használt energia a rezsicsökkentés és az energiamegtakarítás legjobb módja. Ugyanakkor a lakhatás megfelelő mennyiségű és minőségű biztosítása össztársadalmi érdek.

Kamaránk tagjai, a mérnökök üdvözlik azokat a kormányzati intézkedéseket, amelyek az épület­fel­újításokat kívánják pénzeszközökkel is ösztönözni. Számos tanulmány alátámasztja, hogy az épületállomány nagyszabású felújítása révén a magyar gazdaság is olyan gazdasági és társadalmi, energetikai és nem energetikai előnyökre számíthat, amelyek meghaladják a beruházásokkal járó költségeket.

Az alábbiakban ehhez a témához mérnöki szempontból fűznék néhány gondolatot.

A felmérés is alátámasztja azt a tapasztalati valóságot, amit mi a mérnökkamarában nap mint nap látunk: az épület- és lakásfelújítások többsége ad hoc jelleggel történik, voltaképp lyukak betömése, befoltozása folyik, egy-egy hibás készülék javítása, modernebbre-korszerűbbre való cseréje, egy vízvezeték-hálózat toldása-foldása, egy-egy ablakkeret, bejárati ajtó hőszigetelése – olykor házilagos, szakértelmet nélkülöző kivitelezésben. Pedig ezek a „megoldások” csak emésztik a pénzt, hatékony, megnyugtató lezárást semmiképpen sem eredményeznek.

Fotó: Getty Images

Mi szolgálná igazából a felújítások hatékonyságát?

A kérdés korántsem „költői”, mert a magyar mérnöktársadalomnak és a vele dolgozó szakembergárdának erre adekvát válasza van. És itt felelnék arra a panaszra, amit abból vélek kiolvasni, hogy a felmérésből kiderült: 200 ezerrel többen kezdenének energetikai felújításba, ha könnyen elérhető lenne a szakértői támogatás. Nos, a komplex felújításokhoz, még a legösszetettebb műszaki megoldásokkal operálókhoz is, megvan a szakértői kapacitás, és a kivitelezéshez a kipróbált szakmai támogatás. Vagyis minden rendelkezésre áll az energetikai felújítások magas szinten történő végrehajtásához. Van hozzá ész, erő, akarat is – ám az akarat a megrendelő oldaláról is szükséges,

hiszen az ország polgárainak jókora hányada még nem gondolkodik energiatudatosan.

Korábban ingatlanpiaci szakemberek számoltak be arról, hogy az adásvételeknél kötelező energetikai tanúsítványokra a vásárlók ügyet sem vetnek, mintegy szükséges rossznak tekintik őket: „A döntésben vagy a vételár kialakításában nem játszik szerepet” – állapították meg, majd végkövetkeztetésként azt a tanulságot vonták le, hogy az energiatudatosság nem szempont az ingatlanügyleteknél. Mi is azt tapasztaljuk, hogy az energiatudatosság ma még csekély lángon pislákol, mert a magyar lakosság még nem kellően motivált az energia észszerű felhasználásában: nálunk az épületek energiafogyasztása mintegy kétszerese az indokoltnak. Ez pedig óriási pazarlás. Minden szempontból fontos tehát, hogy a polgárok gondolkodásmódja változzon, a felhasználók törekedjenek az energiamegtakarításra. Ma Magyarországon az összes energiafogyasztás 40 százaléka az épületeinkben történik,

ennek kétharmada a fűtés és a hűtés számlájára írható.

Az energiatudatosság kérdése döntő tényező a mai világban, és szorosan kapcsolódik a fenntarthatósághoz: a fenntartható fejlődés, a városfejlesztés alapvető feltétele az energiahatékonyság, a természeti erőforrások gazdaságos kihasználása, és ehhez elengedhetetlen az épületek energiahatékonyságának javítása. Ebben szerepe van az épületenergetikai tanúsítások meglétének, minőségének, különösen azért, mert óriási mennyiségről van szó. Az energetikai tanúsítás egy komplex módszerrel elvégzett méréssorozat, amely jogszabályok által meghatározott módon zajlik. A tanúsítások eredménye növeli a lakosság energiatudatos gondolkodását, befolyásolja az ingatlan piaci értékét, vagy például bérbeadás esetén a bérleti díjat.

Magyarországon évente több százezer lakás energetikai tanúsítása készül el. Céljuk, hogy emelkedjen az energiahatékonyság szintje, ehhez pedig az kell, hogy az energetikai fejlesztések optimális mértéket érjenek el. Az energetikai tanúsítványok azért is fontosak, mert feketén-fehéren megmutatják egy ingatlan, lakás, épület energetikai szempontból fölmért állapotát. Ebből az állapotfelmérésből lehet aztán elindulni, hogy a megfelelő megoldást kidolgozzák a szakemberek.

Aki meghallja az idők szavát, annak rendelkezésére áll a megfelelő szakembergárda. Vitatnám tehát, hogy vadászni kellene a hazai szakemberekre. Érdemes a mérnöki kamarákat felkeresni, ahol szakszerű tanácsokkal látjuk el az érdeklődőket.

Mi mérnökök készen állunk.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.