BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
koronavírus

Újra felzárkózási pályára áll a magyar gazdaság

Európában 2020 márciusában indult meg az első hullám karanténidőszaka. Vélemény.
2021.04.07., szerda 17:13

Immár egy éve nehezíti a világgazdaság működését a koronavírus okozta pandémia. Európában 2020 márciusában indult meg az első hullám karanténidőszaka, ami több szektorban okozott nehézséget cégek leállásával és munkahelyek veszélyeztetésével. Egy év elteltével számos regionális különbség rajzolódik ki világszinten a gazdaságok teljesítményében, ugyanakkor az oltási programok előrehaladása növekvő optimizmusra ad okot.

Vajon mit várhatunk az idei és a következő évek gazdasági teljesítményétől?

2021-ben a világgazdaság növekedése a tavalyi globális recesszió után újra folytatódik. Az átoltottság szintjének emelkedése miatt a gazdasági újranyitás jelentős lökést adhat a GDP növekedésének a legtöbb országban. A globális GDP idei növekedését az IMF legfrissebb publikus előrejelzésében 5,5 százalékos szinten várja a tavalyi 3,5 százalékos visszaesés után. A világgazdaság motorjai idén elsősorban az ázsiai térség gazdaságai (India és Kína) és az Egyesült Államok lehetnek. Az euróövezet növekedési üteme valószínűleg alacsonyabb lesz, és a nagyobb tavalyi visszaesés miatt a 2019. év végi kibocsátási szintet lassabban érheti el.

Kínában a vírus terjedésének teljes visszaszorítása eredményezhet gyorsabb növekedést, míg az USA-ban az oltási program gyorsasága és a jelentős háztartási megtakarítások újranyitást követő költése vezethet kiemelkedő gazdasági teljesítményhez.

Fotó: Shutterstock

Optimisták lehetünk a magyar gazdaság teljesítményével kapcsolatban is. A 2020-as GDP-növekedés meghaladta a korábbi várakozásokat, ami jól jelzi a gazdaság ellenálló képességét. 2021-ben, az átoltottság elérése után gyors kilábalás várható a második vagy a harmadik negyedévtől.

Optimizmusra adnak okot a magyar gazdaság strukturális és keresleti tényezői. Tavaly a beruházási ráta magas maradt, folytatódott a külföldi működő tőke beáramlása, ami a technológiai fejlődést és a termelékenység bővülését is eredményezi.

Az előttünk álló időszakban a beruházási ráta tovább emelkedhet és 29 százalék körül stabilizálódhat 2023-ig. A beruházások minden szektorban jól alakulnak, ami igazolja a korábbi évek gazdaságpolitikai vívmányainak és a 2020-as válságkezelésnek a hatékonyságát. 2020–2021-ben több új, 50 milliárd forintot meghaladó értékű vállalati nagyberuházást jelentettek be (SK Innovation, Mercedes, Doosan, Semcorp, Jysk, Nestlé), és további tizenhét olyan beruházás történt, amelynek értéke 10 és 50 milliárd forint között volt. Az állami szektor beruházásai is támogatják a gazdaság növekedését, mert a hatékony forrásallokációnak köszönhetően 2021 és 2023 éves átlagában várhatóan a GDP 6 százaléka körül alakulnak a kormányzati beruházások (EU-transzfer és saját forrás együtt).

A lakossági beruházások aktivitását a kormányzat otthonteremtési programjai, a kedvezményes lakásáfa, az otthonfelújítási program, az illetékmentes lakásvásárlás, a visszaigényelhető lakásáfa és a dinamikus lakossági hitelezés támogatja. Összességében mindegyik szektorban kedvező beruházási pálya várható.

A hatékony beruházásokhoz elengedhetetlen az egészséges finanszírozás. Ezt a kormányzati programok mellett továbbra is biztosítják a Magyar Nemzeti Bank (MNB) célzott programjai, a Növekedési hitelprogram Hajrá! és a Növekedési kötvényprogram is, valamint nem utolsósorban a stabilan alacsony kamatok. A beruházásintenzív növekedési pálya nemcsak a fenntartható növekedési trend, hanem a kedvező folyó fizetési mérleg miatt is üdvözlendő, amit a beruházások miatti exporttermelő kapacitás növekedése eredményezhet. Mindezeket figyelembe véve az MNB legfrissebb prognózisa szerint a GDP növekedése 2021-ben 4–6 százalék között lehet, és év végére elérhetjük a járvány előtti kibocsátási szintet.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.