Hosszú történeti múltra tekint vissza a Kert-Magyarország eszménye, amelynek lényege, hogy hazánk a kedvező természeti és termelési adottságait kihasználva minél nagyobb értékű mezőgazdasági, élelmezésügyi alapanyagokat állítson elő.
A magyar kis gazdaságokat generációk óta foglalkoztatja az intenzív növénytermelés, ez a tendencia pedig ma is erősödni látszik, különösen, amióta a biogazdálkodás egyre nagyobb szerepet tölt be az agráriumban.
Magyarországon 2005 és 2014 között az ökológiai gazdálkodás termelési volumene nem változott számottevően, ezt követően azonban – köszönhetően a támogatási rendszerek átalakításának, valamint a megnövekedett fogyasztói igényeknek – a biotermelés dinamikus fejlődésnek indult. Ehhez a 2014 januárjában elindított Vidékfejlesztési program támogatásai is hozzájárultak. A KSH adatai szerint 2019-ben 5136 termelő foglalkozott organikus szemléletű mezőgazdasági termeléssel, 2,6-szer több, mint 2015-ben. Az ökológiai gazdálkodásba bevont mezőgazdasági terület nagysága is megugrott: ebben az időszakban 2,3-szeresére (173 ezer hektárral) nőtt, ezzel a területek bővülését tekintve hazánk 2019-ben a tizedik legdinamikusabban fejlődő ország volt a világon.
A kiugró növekedés nem csupán a támogatásoknak, hanem a társadalmi mentalitás és életforma átalakulásának is tulajdonítható. Folyamatosan nő az egészségtudatosság és a környezettudatosság szerepe, a fogyasztóknak egyre fontosabb szempont, hogy friss és egészséges hazai élelmiszerekhez jussanak, lehetőleg fenntartható, a környezetet kevésbé kizsákmányoló módon. A biogazdálkodás erre kínál ideális megoldást: a természetes folyamatok visszaállítására, a megújuló energiaforrások felhasználásával a szerves anyagok körforgására törekszik.
Kiemelt cél a biodiverzitás fenntartása,
illetve növelése, épp ezért a gazdálkodók a termesztett fajokat a helyi adottságok alapján választják ki. A növényvédelemben például biológiai eredetű szereket használnak, míg az állattenyésztésben nem alkalmaznak hormonális, gyógyszeres kezelést.
A fogyasztói mellett jelenleg egy igen erős szervezeti ösztönzés is zajlik: az Európai Unió 2030-ig 25 százalékra szeretné emelni az európai ökoterületek arányát, ennek érdekében az Európai Bizottság arra kérte a tagokat, hogy dolgozzanak ki az ökológiai gazdálkodás tagállami részarányának növelésére irányuló nemzeti gazdálkodási cselekvési terveket.
Ezzel párhuzamosan a magyar kormány 2022-ben új támogatást indít,
amely a korábbi évekhez hasonlóan most is az ökológiai gazdálkodásra való áttérést, valamint az ökológiai gazdálkodás folytatását támogatja.
A fenti adatokból jól kirajzolódik, hogy az elmúlt időszakban óriási előrelépés történt az ágazatban, ám európai uniós viszonylatban lenne még hova felzárkózni. A biogazdálkodást folytató mezőgazdasági területek részesedését tekintve hazánk 3,9 százalékkal csupán a 21. helyen állt az uniós rangsorban. A szomszédos Szlovákiában ennél jóval nagyobb, 9,9 százalékos volt az ökológiai gazdálkodásba bevont agrárterület mértéke 2018-ban, míg a sort Ausztria vezette 24,1 százalékkal. Az organikus szemlélet alapján gondozott állatfajok esetében is jelentős mértékű létszámgyarapodás történt hazánkban, de a teljes állományon belüli részesedésük alacsony maradt, a szarvasmarhák 3,0, a juhok 1,1, a baromfik 0,3, a sertések csupán 0,2 százalékát nevelték biogazdálkodás keretében.
A bioélelmiszerek piacának növekedése a fogyasztók fokozódó tudatosságának,
a klímaváltozás sürgető veszélyeinek hatására várhatóan töretlen lesz az elkövetkező években, ebből adódóan a természetes beltartalmi értékekkel és minimális élettani kockázatokkal járó növénytermelés és állattartás az eddiginél is jobban felértékelődik majd. Ez egy olyan környezeti szemléletformálás, amely mindenképpen pozitív irányú, jövőbeni erősítése iránymutató lehet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.