BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Vincze Zoltán

Fürdőszobai kilátások

Jelentősen átalakult az elmúlt évtizedekben, ahogyan a fürdőszobák funkciójáról gondolkodunk. A harmónia, a praktikum és a személyre szabhatóság szinte mindenhol alapelvárás lett, különösen a pandémia idején.
2022.09.13., kedd 11:01

Minden második lakásfelújítás a fürdőszobát érinti, amit a kormány nagyvonalú támogatásokkal is elősegít, így nem csoda, hogy az egykori vizesblokk egész új arcát mutatja manapság. Ki emlékszik még arra, amikor a beépített mosdóval ellátott tükrös szekrény jelentette az egyetlen fürdőszobabútort? Azt, amelyikben pont elfértek a borotválkozáshoz szükséges kellékek és kozmetikumok.

A múlt század elején honos vaskádaktól, majd a nyolcvanas évek kék mosdókagylóitól is rengeteget távolodtunk. Egyfelől az otthon kényelme új fogalommá vált, mint húsz, ötven, pláne száz éve. Másfelől a praktikum mellett egyre nagyobb szerep jut az esztétikumnak, ami szintén új megvilágításba helyez korábban elfogadottnak számító vagy nem megkérdőjelezhető dolgokat. Végezetül, napról napra markánsabbá válik a fenntarthatóság mint szempont, amely ugyanúgy tetten érhető abban, hogy miként bánunk a vízzel vagy az árammal a fürdőben és az otthonunk egészében, mint abban, hogy milyen termékekkel vesszünk magunkat körül a lakásunkban, és hogy mennyire vagyunk tekintettel arra – sokan már a vásárlás pillanatában is –, hogy mi lesz ezeknek az árucikkeknek az utóélete.

 

Ezeknek a megfontolásoknak a fényében az is átalakult az elmúlt évtizedekben, ahogyan a fürdőszobák funkciójáról gondolkodunk. A harmónia, a praktikum és a személyre szabhatóság szinte mindenhol alapelvárás lett. Különösen a pandémia idején, amelynek következtében a nappalinkból dolgozószoba, a konyhánkból tanterem, a fürdőszobánkból pedig wellnessoázis lett, ahová visszahúzódhatunk a világ zaja elől és feltöltődhetünk. 

Azzal, hogy megnőtt az otthoni munka gyakorisága, sokkal többek életében kapott nagyobb szerepet a szieszta és több lehetőségük adódott kihasználni a lakásukat, így a fürdőszobát is. Mindezzel együtt jár, hogy tágasabb, szellősebb terekre vágyunk, szépen tervezett bútorokra, tükrökre, kádakra. 

Rendkívül keresettek a víztakarékos, környezetbarát megoldások és az antibakteriális zuhanyrendszerek,

 összességében tehát az okos, praktikus kialakítású termékek. A stílus tekintetében pedig egyértelműen a letisztult, természetes hatást keltő, mediterrán hangulatú berendezések és az egyedi megoldások a legnépszerűbbek. 

Ha lakásfelújítás, akkor fürdőszoba

Az állami támogatások igencsak beindították a magyarok felújítási kedvét. Érdekes módon minden második érintette a fürdőszobát, ahogy arra a Strohm Teka friss, Fürdőszoba Körkép elnevezésű országos reprezentatív kutatása is rámutatott. Noha a fürdőszoba-felújítások zöme praktikus okokra vezethető vissza, egyre fontosabb szempont a stílus és a trendek. Az itt elvégzett munkák között a festés a legjellemzőbb, ezt követi a burkolás, a mosdókagyló és a szerelvények cseréje, beépítése. 

Nő az igény az egyéni megoldásokra, ezzel együtt pedig a személyes tanácsadásra: a bemutatótermek valósággal reneszánszukat élik a pandémia óta. A felújítás megfontolt döntéseket igényel, különösen, ha hosszú távra szóló, minőségi termékeket keresünk. Ma már minden elérhető az interneten is, ennek ellenére a legtöbb vásárló szereti élőben megnézni a kiválasztott terméket, mielőtt megveszi azt. 

Amikor – részben állami támogatásból – fürdőszobát újítunk fel, már nem pusztán arról van szó, hogy 

teljes körű dizájnerfürdőszoba-megoldásokra törekszünk, amelyek hamisítatlan wellnessélményt nyújtanak.

 Hanem arról, hogy a valaha volt vizesblokkot új szereppel ruházzuk fel, olyannal, amely egyfelől jobban megfelel a mostani, posztpandémiás életvitelnek, másfelől jobban érvényesülnek benne a fenntarthatóság „háztáji” szempontjai: azok, a magunkkal szemben támasztott elvárások, amelyek nélkül a cégek és az intézmények zöldvállalásai jóval kevesebbet érnének.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.