BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
napelem

Bőven tartogat meglepetéseket a 2023-as év a hazai napelemes piacon

A 2023-as év tavaszi-nyári időszaka újfent nagy terhet ró a napelemes szakmára, ami lehetőség is a felkészült cégek számára. A várható 80 ezres szám kétéves telepítési volumen, ami egy igen komoly kihívást jelent a napelemes piacnak, hiszen csak 2023. december 31-ig csatlakozhatnak szaldóelszámolásban.
2023.01.09., hétfő 11:00

A tavalyi utolsó negyedév drasztikus szabályozás változásai amellett, hogy szinte megoldhatatlan határidőkkel terhelték meg az amúgy is szakember- és gyakran eszközkapacitás-hiánnyal (inverterek, napelemek) küzdő vállalkozásokat, komoly fejfájást okoznak a pályázók tízezreinek. A HET Napelem pályázatok nyerteseinek november óta újra küldik a támogatói okiratokat, azonban egyúttal „le is csúsztak” a betáplálás lehetőségéről. Számukra tehát kiegészítő eszközökre – például energiatároló, hibridinverter – lesz szükség, hogy megvalósíthassák a projektjeiket, ami olyan – elég tetemes – pluszköltség, amelyre nem vonatkozik az elnyert támogatás. Ez a piaci információk alapján mintegy 45 ezer pályázót jelent. Ráadásul a megváltozott piaci helyzet és a bizonytalanságok miatt sok kivitelező kihátrált ezekből a szerződésekből. Ez tehát egy nagyon bizonytalan piaci szegmens, amely a 2023-ban valamilyen formában megjelenik a magyar napelemes piacon.

20221017  Újszilvás          Napelemrendszer és önellátó falu
Fotó: Máté Krisztián / Metropol

Mellettük van még egy – szintén nagy, mintegy 80 ezres – érintetti kör, amely november elsejéig be tudta nyújtani a jelentkezést a még betáplálást engedélyező rendszerben. Ők nem sokáig ülhetnek nyugodtan a babérjaikon, ugyanis amint megkapták a műszaki-gazdasági tájékoztatót, amiben az áramszolgáltató leírja, hogy a hálózat képes fogadni a betáplálni kívánt árammennyiséget, 90 napjuk lesz, hogy benyújtsák a csatlakozási tervet, amihez tervezői jogosultságú villamosmérnök szükséges. És itt jön az újabb „őrület” a napelemes piacon. 

Becsléseink szerint ugyanis az ebben az „utolsó rohamban” beadott kérelmek 80-90 százaléka mögött jelenleg nincs kivitelező.

 Egy csatlakozási terv elkészítéséhez helyszíni felmérés szükséges, és olyan adatokat is meg kell adni, mint hogy hol van az épület, hol lesznek elhelyezve a panelek, milyen típusú lesz az inverter, milyen nyomvonalon fogják bekötni a rendszert, milyen egyéb más védelmi kapcsolók szükségesek és még sorolhatnánk.

A 2023-as tavaszi-nyári időszak tehát újfent nagy terhet ró a napelemes szakmára, ami lehetőség is a felkészült cégek számára. Ez a mintegy 80 ezres szám kétéves telepítési volumen, ami egy igen komoly kihívást jelent a napelemes piacnak, hiszen csak 2023. december 31-ig csatlakozhatnak szaldóelszámolásban. 

Jó tanács azoknak, akik még belefértek a november elsejei határidőbe, hogy minél hamarabb szerződjenek le egy kivitelező céggel, mert egész biztos, hogy néhány hónap alatt a teljes telepítői kapacitást lekötik.

Ami a vállalati napenergia-piacot illeti, a háztartási felhasználókkal szemben a jelenlegi energiaárak mellett egy átlagos, közepes méretű vállalkozásnak még a költséges energiatárolós megoldásokkal is másfél-három éven belül megtérülő beruházásról beszélünk. Ezek a rendszerek már valódi kiserőművek, komoly kalkulációkat, tervezést és gondos, profi kivitelezést igényelnek. Ez a trend mindenképp konszolidálja az elmúlt években megjelent szereplők tekintetében eléggé túlhevült napenergia-vállalati piacot. 

A fentiek tekintetében jól látható, hogy a hazai napelempiacon mind vonzó munkalehetőség, mind pedig projektek tekintetében tartogat még potenciált az előttünk álló egy-két év.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.