BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
stablecoin

A kriptovilág stabil eszközei

A kriptovaluták egyre nagyobb teret nyernek a pénzügyi világban, és ezzel együtt egyre nagyobb szabályozói figyelem irányul a szegmensre. A szektor fejlődésével a kriptoökoszisztémán belül is megjelennek ugyanakkor olyan eszközök, amelyek a kiszámíthatóság javulását segítik. A stablecoinok például már magas piaci kapitalizációval rendelkeznek, és népszerűségük is egyre nő.
2023.09.26., kedd 11:00

Miért olyan fontosak ezek a tokenek a kriptopiacon? Szerepük meghatározó – a stablecoinok jelentik a kapcsot a kripto- és a hagyományos deviza és tőkepiaci eszközök (például a fiat pénzek vagy áruk) között. A stablecoinok ugyanis olyan kriptovaluták, amelyek értékét stabil eszközökhöz kötik a volatilitás minimalizálása érdekében. Így árfolyamuk is a mögöttük álló fedezet árának alakulásától függ. A stablecoinok  mögött álló fedezettől függően négy típust szokás megkülönböztetni. 

  • Fiatfedezetű stablecoinokat, amelyek valamilyen fiatpénzfedezettel rendelkeznek: jellemzően egységenként meghatározott összegű devizát (például dollárt vagy eurót) helyez letétbe a kibocsátó. 
  • Az árucikk-fedezetű stablecoinokat, amelyek  mögött fizikai eszközök (például arany vagy ezüst) állnak. Tehát a token tulajdonosai gyakorlatilag digitális formában birtokolnak egy bizonyos mennyiségű fizikai eszközt.
  • Kriptofedezetű stablecoinoknál a  fedezet egyéb kriptovaluta. Ilyen esetben jellemzően túlbiztosítással védekeznek a volatilitás ellen, azaz a tartalékban tartott kriptovaluta értéke meghaladja a kibocsátott stablecoinok értékét. (Ilyen például a MakerDAO stablecoinja, amely az amerikai dollárhoz van kötve, de a forgalomban lévő DAI stablecoin 150 százalékát ether [ETH] és más kriptovaluták adják.)
  • Vannak továbbá algoritmuson alapuló stablecoinok is. Ezen stablecoinok mögött nem áll semmiféle fedezet, de egy algoritmus szabályozza a keresletet és a kínálatot, annak érdekében, hogy az árfolyamuk stabil maradjon. 

A stablecoinok árfolyamának alakulása tehát jóval kiszámíthatóbb, mint az egyéb kriptóké (például a bitcoiné és az etheré). Így lehetővé teszik a piaci szereplők számára, hogy elkerüljék a volatilis ármozgásokat, anélkül, hogy elhagynák a kriptoökoszisztémát. 

Mindeközben biztosítják használóik számára mindazokat az előnyöket, amelyeket bármely más kriptovaluta. Lehetővé teszik a gyors, határokon átnyúló tranzakciókat a hagyományos pénzrendszerek korlátai nélkül, adott esetben olyanok számára is, akiknek nincs hagyományos bankszámlájuk.

Paypal,Logo,With,Pyusd,Stablecoin,On,Blue,Background.,3d,Render
Paypal logo with PYUSD Stablecoin on blue background. 3D render
Fotó: Shutterstock

Nem meglepő, hogy a hagyományos pénzügyi szereplők is bátrabban nyúlnak ezekhez a kriptókhoz. Augusztusban például a világ egyik legnagyobb fintech vállalata, a PayPal is bejelentette, hogy piacra dobja saját stablecoinját. A PayPal USD (PYUSD) fedezete amerikai dollár, valamint rövid lejáratú amerikai kincstárjegyek, és 1:1 arányban beváltható dollárra.

A PYUSD révén az amerikai PayPal-felhasználóknak lehetőségük nyílik külső digitális tárcákba utalni a tokeneiket, közvetlen tranzakciókat lebonyolítani egymással, PayPal-partnerboltoknál fizetni, vagy különböző kriptovalutákat váltani PYUSD-re.

A PYUSD az Ethereum blokkláncon fut, és a Paxos Trust Company kezeli. A megbízhatóság növelése érdekében a Paxos minden hónapban nyilvánosságra hoz egy jelentést, amelyben bemutatja a PayPal USD mögött álló tartalékokat. A Paxos kívülálló auditált tanúsítványt is közread majd a PYUSD mögött álló eszközök értékéről.

Dan Schulman, a PayPal vezetője szerint a PayPal USD már indulásakor is kompatibilis lesz a Web3 technológiával, és a Venmo platformon is hamarosan elérhető lesz. Schulman úgy véli, hogy a digitális valuták felé való elmozduláshoz stabil eszközök kellenek, amelyek könnyedén köthetők a hagyományos pénznemekhez, mint például az amerikai dollárhoz.

Ám nem csak a PayPal fedezte fel a stablecoinokban rejlő lehetőségeket. A világ vezető kriptotőzsdéje, a Binance is rendelkezik saját stablecoinnal (BUSD), valamint Japán legnagyobb pénzintézete – a Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) – is fontolgatja egy saját stablecoin kibocsátását.

A Peak kutató és tanácsadó csapata minden hónapban átfogó körképet készít a fintech világ mozzanatairól, azok bankszektorra, biztosítókra, IT-szektorra és kormányzati szervekre gyakorolt hatásairól. A tanulmányokban részletesen foglalkoznak a külföldi piacok legsikeresebb üzleti megoldásaival, valamint kitérnek ezek hazai megvalósíthatóságára.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.