BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Titkos börtönöket tart fenn az USA?

Először brit lapok adták hírül, ám csütörtökön Washingtonban egy amerikai emberjogi szervezet is azt állította, hogy az amerikaiaknak kéttucatnyi különleges börtönük van szerte a világon, és ezeknek a börtönöknek legalább a felét abszolút titokban működtetik.

A Human Right First nevű szervezet, amelyet a Jogászok Szervezete az Emberi Jogokért néven is ismernek, nyilvánosságra hozott egy jelentést, és tartott egy sajtóértekezletet is. E jelentésben a többi között arról van szó, hogy a nagy titokzatosság, ami körülveszi ezeket a börtönöket, elkerülhetetlenül ahhoz vezet, hogy visszaélések történnek a foglyokkal.

A jelentés nyilvánosságra hozatala egybeesik azzal, hogy kiderült: Rumsfeld védelmi miniszter annak idején elrendelte, hogy a bagdadi Abu Graib börtön egyik foglyát különítsék el, és rejtsék el az Nemzetközi Vöröskereszt vizsgálódó munkatársai elöl. A jogászok csoportjának vezetője a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy mind az Abu Graib börtönben történtek, mind a titokban működtetett börtönök most kiderülni látszó ügye sérti a Genfi Konvenciót, de ellentmond az amerikai védelmi minisztérium direktíváinak is.

A titkos börtönöket off-shore börtönöknek nevezte, mert állítólag semmiféle ellenőrzés és törvényesség nem vonatkozik rájuk. Megemlítette, hogy információik szerint például a pakisztáni Kohadban, az indiai-óceáni Diego Garcia szigetén vagy Jordániában, sőt a dél-karolinai Chelstonban, az Egyesült Államok területén is vannak ilyen börtönök. A védelmi minisztérium szóvivője csütörtök este még nem akarta kommentálni az ügyet. (MR -Járai Judit)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.