BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Irán 75 milliárd dollárt vont ki európából

Irán 75 milliárd dolláros tőkét vont ki Európából, félve, hogy egy újabb szankció keretében esetleg zárolnák kihelyezettségeit.

„Irán európai vagyonának egy részét aranyba váltottuk, másik részét áthelyeztük ázsiai bankokba” – mondta az iráni gazdasági ügyekért felelős külügyminiszter-helyettes. A 75 milliárd dolláros tőkekivonást Ahmadinedzsad elnök utasítására hajtották végre.

A nyugati hatalmak újra és újra figyelmeztetik az iszlám köztársaságot, hogy amennyiben nem hagy fel jelenlegi nukleáris programjával, újabb szankcióknak néz elébe – írja a Reuters. A világ negyedik legnagyobb olajexportőrje azonban nem tágít elképzeléseitől. 2006 óta már három ENSZ-szankció van érvényben Iránnal szemben. A mai Világgazdaságban pedig már be is számoltunk alegnagyobb iráni bank európai vagyonának befagyasztásáról.

Annak ellenére, hogy hat világhatalom – az Egyesült Államok, Németország, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia és Franciaország – felajánlotta közreműködését egy iráni civil nukleáris programban. A hatok attól félnek, hogy Irán jelenlegi nukleáris tevékenységével atomfegyvert kíván létrehozni; az iszlám ország ezt tagadja és kitart amellett, hogy csupán áramot szeretne termelni.

Irán külföldi vagyonállománya az emelkedő olajárak révén jelentősen megduzzadt. Ugyancsak hozzájárult gazdagodásához korábbi döntése, hogy a dollár helyett más valutákba, például euróba fekteti vagyonát.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.