BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már nem az USA a világ legnagyobb fegyverexportőre

2007-ben Nagy-Britannia átvette Amerika vezető helyét: immár az angolok a világ első számú fegyverexportőrei.

Az Egyesült Királyságtól tavaly 10 milliárd font (több mint 3 000 milliárd forint) értékben rendeltek fegyvert, ami 33 százalékos (!) részesedést jelent a világpiacon – hivatkozik brit kormányzati adatokra a Financial Times. Az előző évi rendelések ennek nagyjából a felét tették ki (5,5 milliárd font).

Az adatok nagy lökést kaptak Szaúd Arábiától, a közel-keleti ország 4,3 milliárd font értékben vásárolt be Typhoon vadászgépekből. További számottevő rendelés érkezett Trinidad és Tobagótól, valamint Omántól, ők hadihajókat kértek. És nem szabad elfelejteni az Egyesült Államokat sem, melynek első számú külföldi fegyverbeszerzője: Nagy-Britannia.

A stockholmi békekutató intézet hasonló nemzetközi listáján az angolok csupán hatodikak fegyverexport terén, az USA, Oroszország, Németország, Franciaország és Hollandia után. A fentebb idézett angol kormányzati adatok szerint azonban még ötéves összehasonlításban is másodikak, az Egyesült Államokat (63 milliárd dollár, 32 milliárd font) követi Nagy-Britannia (53 milliárd dollár), Oroszország (33 milliárd), Franciaország (17), Németország és Izrael (9-9 milliárd dollár). A legnagyobb fegyvervásárlók az elmúlt öt évben Szaúd Arábia (31 milliárd dollár értékben), India (18), az USA (17), Ausztrália (11), Kanada (10) és Pakisztán (6 milliárd dollár).

Mindehhez képest eltörpül a magyar-svéd Gripen-együttműködés mintegy 185 milliárd forintos (1,16 milliárd dolláros) volumene.

Persze ne feledjük: Nagy-Britanniát nem kerülték el fegyvereladásaiból adódó botrányai sem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.