BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bernanke értékelt, a piacok megőrültek - Az olaj 8 dollárt esett

Tegnapi meghallgatásán kijózanító beszédet mondott Ben Bernanke, az amerikai jegybank elnöke. „Számos bonyodalom” nehezíti az Egyesült Államok gazdaságának az életét, mondta. A piacok beleőrültek a beszédbe.

A gazdasági kilátásokat több minden húzza lefelé: a pénzpiacokra nehezedő nyomás, a zuhanó ingatlanárak, a gyengülő munkaerőpiac és a magas olajárak – idézi Bernanke-t a Financial Times.

Ráadásul a gazdasági kilátások elferdítése – negatív irányba – önbeteljesítően hatott: a befektetők várakozásaikat jelentősen visszafogták, ami jelentősen hozzájárult a dollár gyengüléséhez.

A piacok megőrültek. Az amerikai tőzsde kezdetben esett, majd amikor az olaj is bezuhant, kicsit magához tért, de így is mínuszban zárt. Az olaj hordónkénti ára a korábbi 146,73 dollárról 138,74-re esett - sőt, időközben a 10 dolláros mínuszt is elért a „fekete arany”, ekkora egy napon belüli áresésre 17 éve nem volt példa. Az euró újabb rekordot döntött a dollárhoz képest, 1,6038 volt a két kulcsvaluta árfolyama. Az arany négyhavi árcsúcsot döntött.

Bernanke külön felhívta a figyelmet a magas inflációs várakozásokra, melyeket szerinte vissza kell fogni, különben begyűrűznek a drágulások a mindennapi árakba is. Igaz elmondta azt is, hogy az inflációs kockázatok is valamivel nagyobbak, mint korábban.

A Fed-vezért kevésbé aggasztja a bankok rossz helyzete és esetleges csődje, sokkal inkább aggódik a hitelezés miatt, melynek – a hiány és a kockázatok csökkentése céljából – visszaesését a gazdaság  nehezen viselné.

Kapcsolódó: Többéves mélypontokon a tőzsdeindexek

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.