BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcsközelben a külkereskedelmi többlet - Elemzés

A hazai vállalatok export-növekedése váratlanul lelassult májusban. A külkereskedelmi mérleg többlete így is tovább javult, a többlet így újabb csúcsra jutott, azonban nemsokára csökkenést jósolnak szakértők.

Az első öt hónap átlagja jól alakult a külkereskedelemben, de a legutolsó adatok ismét a kivitel gyengülését mutatják. Márciushoz hasonlóan most is az ipari termelés hanyatlásával párhuzamosan történt az export lassulása. A dinamikavesztés egyelőre nem lehet az erős hazai valutaárfolyam hatása, mivel májusban még nem a mostani szinteken mozgott a forint, és az ilyen hatások amúgy sem azonnal fejti ki hatását.

A háttérben ezért valószínűleg a külső kereslet csökkenése áll, főleg nyugat-európában magas a recesszió esélye. A külkereskedelmi többlet szakértők szerint mostanában érhet a csúcsra, mivel a kedvező külső feltételek elmúlása mellett a belső kereslet növekedése is várható a második fél évre, ami az importot várhatóan felpörgeti majd. Májusban a kivitel értéke 1513 milliárd forintot, a behozatalé 1504 milliárd forintot ért el, ami mind az export, mind az import esetében 7 százalékos, euróban 7 illetve 6 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi szinthez képest – közölte a KSH. Az előző hónapban még 24 százalékos bővülést regisztrált a KSH a kivitelben, és 18-at a behozatalban. A külkereskedelmi mérleg májusban 10 milliárd forint (47 millió euró) aktívumot mutatott, ami az egyenleg 3,4 milliárd forintos (27 millió eurós) javulását jelenti 2007 májusához képest.

A májusi kivitel 78, a behozatal 67 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le. Az év első öt hónapjában az export értéke 16, az importé pedig 14 százalékkal nőtt 2007 azonos időszakához képest. Euróban számolva a kivitel értéke 14, a behozatalé 11 százalékkal bővült. A külkereskedelmi mérleg 98 milliárd forint (388 millió euró) aktívumot mutatott, ami az egyenleg 170 milliárd forintos (675 millió eurós) javulását jelenti a 2007. január–májusi 72 milliárd forint (287 millió euró) passzívumhoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.