BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

„Mentális recessziót” lát McCain főtanácsadója

„A nyavalygók országa lettünk” – igazította el honfitársait John McCain, a republikánus amerikai elnökjelölt gazdasági főtanácsadója.

A korábban, közel 20 évig maga is szenátor Phil Gramm úgy látja, hogy a siránkozás akkor hágott tetőfokára, amikor Amerika minden korábbinál dominánsabb lett a világban, amikor felhalmozott előnyök valóságos hegyein ül, és amikor a lakosság a globalizáció utolsó 30 évének hozadékait élvezi.

A nyilatkozatra nyomban lecsaptak a demokraták, akik igyekeztek felhívni a politikus figyelmét napjaink - nem szívderítő - gazdasági valóságára. Gramm maga 1978 és 2002 között volt a kongresszus tagja, ebből 1985-től Texas állam által delegált szenátorként szolgált a szövetségi törvényhozásban. Most a Washington Times részére adott interjúban fejtette ki azt a nézetét, hogy a „mentális depresszióhoz” hasonlóan létezik „mentális recesszió”, és most Amerika pontosan ez utóbbi állapotában van.

A – végzettségét tekintve közgazdász – politikus szerint nagyrészt a sajtónak köszönhető, hogy az emberek elveszítették bizakodásukat és fogyasztóként évtizedek óta nem tekintettek ilyen pesszimistán a jövőre, mint most. Amerika versenyképességének elvesztéséről akkor folyik rimánkodás, amikor éppen egy erőteljes exportboom bontakozik ki – figyelmeztetett a korábbi törvényhozó. Gramm – aki egy ízben maga is indult az elnökjelöltségért – mindennek okát abban foglalta össze, hogy a „nyomorúságról szóló hírekkel lehet újságot eladni”. Gramm a republikánusok eszmerendszerének zenitjén volt pártjának egyik meghatározó egyénisége.

Most McCain gazdasági programját propagálja benne egy egyszerűsített – és opcionálisan választható – 10 és 25 százalékos kulcsú jövedelemadót, amelyből mindazonáltal nem lehetne kedvezményeket levonni. Az elnökjelölt nevében drasztikus kiadáscsökkentést szorgalmaz – mint tette azt aktív politikusként maga is egy, a nevét viselő államháztartási kiegyensúlyozási törvénnyel – a takarékossági program részeként főleg a Pentagon pazarló beszerzéseire, és a kongresszus tagjainak választókörzeteiben célzottan végrehajtott, népszerűség-javító kiadásokra és fejlesztésekre összpontosítana. Az ottani, állami kezelésű alapnyugdíjrendszert úgy szanálná, hogy a nyugdíjkorhatárt 70 évre emelné, bár erre hosszabb átmenetet kötne ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.