BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Reményt-keltően nőtt a német kiskerforgalom

Az utóbbi három hónapban először, és január óta a legnagyobb – 1,3 százalékos, havi rátán számolt, szezonálisan kiigazított – mértékben növekedett a német kiskereskedelmi forgalom májusban.

Az utóbbi hónapokban tapasztalt esések miatt a tavalyi év azonos hónapjához képes, csak 0,7 százalékos növekmény jelentkezett. A Reuters által előzetesen feltett körkérdésekre adott szakértői válaszok átlaga szerint májusban az előző hónaphoz képest 0,5 százalékos növekménynek és a tavalyi azonos hónaphoz képest 1,0 százalékos hanyatlásnak kellett volna bekövetkeznie.

A tényleges növekmény annál is meggyőzőbb mivel – a német statisztikai hivatal szabályai szerint – abban nem szerepelnek a járművekre és az üzemanyagra költött összegek.

Ez utóbbi két tétel beszámításával a Bundesbank 2,6 százalékos kiskereskedelmi forgalomnövekedést hozott ki májusra, reálértéken számolva és szezonálisan kiigazítva.



Az adatot elemzők bizalomkeltőnek értékelik, főleg annak fényében, hogy a gyorsuló infláció – főleg az élelmiszerek és az üzemanyag drágulása – erős fékező hatást fejtett ki a háztartások kiadásaira.

Az utóbbi két és fél év során a német gazdaság sok százezer új munkahelyet hozott létre, az országban a foglalkoztatottak száma májusban elérte a 40,24 milliós szintet.

A foglalkoztatási kilátások javulása következtében feszültebbé vált a munkaerőpiac, ennek folytán gyorsult a bérek emelkedésének üteme, bár a kézhez vett növekmény egy hányadát elemésztette az ugyancsak gyorsuló drágulás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.