BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A GDP 3,7 százaléka az államháztartás nettó finanszírozási igénye

Az államháztartás nettó finanszírozási igénye a 2008 második negyedévével végződő elmúlt egy évben a GDP 3,7 százaléka, 980 milliárd forint volt az előzetes adatok szerint - közölte a jegybank a hivatalos honlapján hétfőn.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleménye szerint 2008 második negyedévében a 178 milliárd forintos nettó finanszírozási igény a GDP 2,6 százalékát tette ki.

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága 2008 második negyedévének végén az elmúlt egy év GDP-jének 64,8 százaléka, 17.082 milliárd forint volt. Az államháztartás 13.135 milliárd forintos nettó tartozása a GDP 49,9 százalékát tette ki.

Az idén a második negyedévben a központi kormányzat elsősorban hosszú lejáratú értékpapírok kibocsátásával fedezte a 123 milliárd forintos finanszírozási igényét, miközben jelentős mértékben fizette vissza hiteltartozásait, és számottevően nőtt a központi banknál tartott betéteinek állománya.

A helyi önkormányzatok 93 milliárd forintos finanszírozási igényüket elsősorban a hitelintézeti betéteik csökkentésével fedezték és számottevő volt a nem-tőzsdei részvényeik eladása is. Ugyanakkor a kötelezettségeiket tekintve jelentős volt a kötvénykibocsátásuk és a hiteleik visszafizetése.

A társadalombiztosítási alapok 39 milliárd forintos finanszírozási többlete a betéteik növekedésében és az egyéb kötelezettségeik csökkenésében jelent meg a pénzügyi számlákban.

A háztartások nettó finanszírozási képessége az előzetes adatok szerint a 2008 második negyedévével végződő elmúlt egy évben a GDP 1,3 százaléka volt, 345 milliárd forint. A második negyedévben a háztartások pénzügyi eszközeinek tranzakcióból eredő növekedése elmaradt a tartozások hasonló eredetű növekedése mögött, így a nettó finanszírozási képesség mínusz 34 milliárd forintot tett ki.

A pénzügyi eszközök esetében a nyugdíjpénztári követelések, a tőzsdei részvények, a devizabetétek, a külföldi valuta, a rövid lejáratú hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok és az egyéb követelések növekedtek figyelemre méltóan, miközben a forintbetétek, a forint készpénzállomány és a befektetési jegyek számottevően csökkentek - áll a közleményben.

A kötelezettségek esetében továbbra is a hosszú lejáratú devizahitelek felvétele volt a meghatározó. A forint gyengülése következtében a háztartások devizahitel-tartozásainak állománya 533 milliárd forinttal, devizabetéteik és külföldi valuta készletük állománya 102 milliárd forinttal csökkent 2008 második negyedévében a pénzügyi számlák adatai szerint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.