BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átgyúrná Obama a Wall Streetet

Barack Obama szerint az amerikai piacokba fektetett bizalmat csak a Wall Street-i szabályozások teljes átvizsgálása hozhatja vissza. A Fehér Házba kerülve ez az első intézkedései között lenne – mondta egy tanácsadója.

Az ingatlanpiaci összeomlás és a hitelválság, melyek az amerikai gazdaságot szinte recesszióba lökték, vetették fel a vitát a szabályozások kérdéséről. Egyes szakértők szerint a túlzott szabályozás visszafogná az innovációt, és így számos tevékenységet a tengerentúlra száműzne; Austan Goolsbee, Obama gazdasági tanácsadója azonban a Reutersnek kifejtette, hogy egy kiegyensúlyozott szabályozással a piacokat helyes útra lehetne irányítani.

„Ha valami visszafogja az innovációt, akkor az a pénzpiacok jelenlegi vadnyugati jellege” – mondta Goolsbee.

A vita középpontjában az Egyesült Államok jegybankja (Federal Reserve, Fed), tőzsdefelügyeleti szerve (Securities and Exchange Commission) és további piacszabályozó szervei állnak. Közülük is a Fedre vetül a legtöbb figyelem, miután márciusban megmentette a Bear Stearns befektetési bankot, júliusban pedig az ingatlanhitelezési óriások, a Fannie Mae és a Freddie Mac segítségére sietett.

A jelenlegi Bush kormányzat tovább növelné a Fed pénzügyi felügyelő szerepét; a Kongresszus azonban nyilvánvalóvá tette: a szabályozások újragondolására csak a januári elnökváltás után kerül sor.

A kereskedelmi bankok a Fednél jelenleg is hozzáférnek sürgősségi hitelhez; cserébe azonban nagyobb tőketartalékokat kell képezniük, és szigorúbb felügyeletnek kell kitenniük magukat.

A Bear Stearns megmentése nagy vitát váltott ki: elemzők szerint az ilyen mértékű állami beavatkozás arra ösztönzi a pénzintézeteket, hogy nagyobb kockázatot vállaljanak – hiszen az állam úgyis kisegíti őket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.