BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Az egész társadalmi légkör meg fog változni Németországban"

A német nagykoalíció pártjai egyezségre jutottak abban, hogy új törvényben szabályozzák és kiterjesztik a vállalat eredményeiben való dolgozói részesedést. A munkáltatói szervezetek vonakodnak a javaslat támogatásától.

A mostani indítvány szerint a jelenlegi 135 euró helyett 360 euró lesz a plafon, ameddig a munkaadók adó- és járulékmentesen fizethetnek ki nyereségrészesedést a munkavállalóik részére. Egy további intézkedésként 18-ról 20 százalékra emelik azt az arányt, ameddig a munkavállaló maga is adómentesen hozzájárulhat a munkaadója által számára folyósított előtakarékossági tételekhez.

A kedvezményezettek száma azáltal is növekszik, hogy a részvételhez megszabott éves fizetési plafont megemelik, mégpedig a jelenlegi – személyenkénti – 17 900-ról 20 ezer euróra. Képezhetők lesznek ezen felül a munkavállalók részére kedvezményes befektetési alapok, ezeknél azonban az lesz a feltétel, hogy az összejövő pénz 75 százalékát a saját cégbe kell befektetni. A rendelkezések várhatóan 2009. április 1-jén lépnek hatályba.

Az indítványt ismertető szociáldemokrata munkaügyi miniszter, Olaf Scholz kijelentette, hogy annak hatására az egész társadalmi légkör meg fog változni. A politikus szerint ilyen irányú korrekciót a társadalmi igazságosság is indokol. Míg a vállalati nyereség és a vagyon közel 40 százalékkal gyarapodott a 2003-3007 között, addig a munkavállalói jövedelmek ugyanezen időszak alatt csak 4,3 százalékkal növekedtek. A tervben a CDU azt találja nagy pozitívumnak, hogy általa a vállalatok saját tőke-hányada jelentősen növelhető.

Az üzleti világ nevében a német kereskedelmi és iparkamarák szervezete (DIHK) bírálta a tervet, és feleslegesnek mondta ilyen törvény megalkotását. Az intézmény olyan aggályokat is megfogalmazott, hogy a tervezet újabb terheket róna a vállalatokra, így azok számára problémássá válhatna, hogy egyidejűleg például a dolgozók időskori előtakarékosságát is támogassák. Aki pedig befektetni szeretne – hangoztatja a DIHK – azt már most sem akadályozza semmi abban, hogy részvényeket vásároljon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.