BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre népszerűbbek a balatoni szállodák

Az év első hét hónapjában a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák 56%-os szobakihasználtsággal működtek. A folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 2%-kal nőtt, a vendégéjszakák száma összességében az egy évvel korábbi szinten maradt - áll a KSH gyorsjelentésében.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára (Gross ARR) 17 400 forint (70 euró) volt az időszak folyamán; e mutató kiemelkedően magas (36 000 forint, azaz 144 euró) értéket ért el a budapesti ötcsillagos egységekben. 

A fővárosi négy- és a vidéken működő négy- és ötcsillagos szállodák átlagosan 13 300–17 300 forintos (53–69 eurós), az adatszolgáltató háromcsillagos egységek 8800–10 800 forintos (35–43 eurós) szobaárakat érvényesítettek.

Az egy kiadható szállodai szobára jutó szobaárbevétel (REVPAR) átlagosan napi bruttó 9800 forint volt. A legmagasabb összeget (23 400 forintot) a budapesti ötcsillagos egységek érték el, a legalacsonyabbról
(4300 forint) a Nyugat-Magyarországon található háromcsillagos egységek számoltak be.

A bruttó szobaárbevétel (Gross room revenue) folyó áron összességében 2%-kal nőtt. Ennél számottevően nagyobb emelkedést a Balaton partján működő szállodák regisztráltak, csökkenés a kelet- és a nyugat-magyarországi háromcsillagos egységekben volt.

2008. január–júliusban a megfigyelt egységekben az eltöltött vendégéjszakák száma nem változott az előző év azonos időszakában mérthez képest. A Balaton melletti háromcsillagos szállodákat a vendégéjszakák számának növekedése jellemezte. A többi szállodában általában csökkent, vagy nem változott lényegesen a vendégéjszakák száma.

A megfigyelt időszakban a budapesti szállodákban minden kategóriában átlagosan 59% fölötti volt a szobakihasználtság, a vidéki hotelekben 45–61%-os kihasználtságot mértek.

Az idei első negyedévet a gyenge, a nyári hónapokat az erős forint jellemezte, az euró árfolyama 229 és 266 forint között mozgott.

A KSH jelentése is elérhető.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.