BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Járulékcsökkentés, szolidaritási adó eltörlése - Veres János a fő csapásirányról

A szolidaritási adó eltörlése és a munkáltatói járulékok csökkentése a jövő évi adóváltoztatások fő csapásiránya, annak ellenére, hogy a vállalkozói terhek mérséklése nem hordozza magában automatikusan a foglalkoztatás bővülését – derült ki Veres János pénzügyminiszter lapunknak adott interjújából.

A lehetséges változtatási javaslatok között szerepel, hogy egyes termékeknél egy közbülső, kedvezményes áfakulcsot vezessenek be. Az élelmiszerek mellett felvetődött az energiahordozók, a turisztikai szolgáltatások adójának a csökkentése is. A kieső bevétel pótlásához azonban növelni kellene a többi termékre vonatkozó 20 százalékos adómértéket.

A távhőár-emelkedés kompenzációjára csak annyi forrást lehet elkülöníteni, mint amennyi áfatöbblet emiatt keletkezett a költségvetésben. A kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a jövő évi államháztartási hiány 3,2 százalék alá csökkenjen. Veres szerint az a felelős párt fogja támogatni a kormány adó- és költségvetési politikáját, amely ugyanezt az elvet vallja.

Úgy véli, lesz a jövő évre elfogadott adó- és költségvetési törvény, mivel ez szolgálja az ország stabilitását, amelyet a politikai erők is belátják majd. Távoli feltételezésnek tartja, hogy kudarc esetén lemondana a kormány, ezért erről nem kívánt nyilatkozni.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.