BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zuhanás a külkereskedelemben - KSH

A külkereskedelmi mérleg többlete megmaradt, de májusban az import gyorsabban nőtt a kivitelnél - derült ki a KSH adataiból.

Májusban a külkereskedelmi forgalom volumene – az áprilisi jelentős emelkedés után – mind az exportban, mind az importban mérsékeltebb ütemben nőtt: a kivitelé 2, a behozatalé 4%-kal volt több, mint egy évvel korábban. 2008. január–májusban a kivitel volumene 11, a behozatalé 10%-kal emelkedett a megelőző év azonos időszakához képest. A külkereskedelmi mérleg 93 milliárd forint (368 millió euró) aktívumot mutatott, ez 169 milliárd forint (671 millió euró) javulást jelent a 2007. január–májusi 76 milliárd forint (303 millió euró) passzívumhoz képest.

A gépek és szállítóeszközök kivitelének és behozatalának volumene – a májusi lassuló bővülés (exportban 3, importban 7%) ellenére – 13, valamint 14%-kal volt több, mint egy évvel korábban. Forint-értékadatokból számítva a legnagyobb mértékű növekedésre a forgalom mindkét irányában továbbra is a híradás-technikai eszközök körében került sor. Gépipari kivitelünk mintegy 20%-át adó közútijármű-exportunk azonban az átlagnál kisebb mértékben, 12%-kal, importunk pedig az átlag fölött, 16%-kal nőtt. A gépjárműmotorokat is magában foglaló energiafejlesztő gépek és berendezések kivitele 5%-kal volt több, mint 2007 első öt hónapjában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.