BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó hír a nyugdíjasoknak: novemberben 10 hónapra visszamenőleg 1,1 százalékos emelés

Tíz hónapra visszamenőleg, 1,1 százalékkal emelkednek a nyugdíjak novemberben - jelentette be a Szociális és Munkaügyi Minisztérium.

A hatályos törvényi előírások szerint a januárban esedékes nyugdíjemelés mértékét a fogyasztói árak és az országos nettó átlagkereset évi tervezett növekedése alapján számítják ki. Ha azonban az infláció és az átlagkereset-növekedés üteme várhatóan nagyobb lesz a tervezettnél, akkor novemberben a januári nyugdíjemelést mértékét korrigálni kell - magyarázza a minisztérium közleménye. 
 
A nettó átlagkereset-növekedés 2008-ban várható mértéke 7,5%, a várható éves nyugdíjas fogyasztói árnövekedés 7,1%, ennek alapján az éves nyugdíjemelés mértéke 7,3% kell legyen. Így a januári 5%-os és a májusi rendkívüli 1,1%-os nyugdíjemelésen felül novemberben további 1,1% emelés szükséges.
 
Az emelés összege az átlagnyugdíj esetében havi 880 forint, ami 10 hónapra visszamenőlegesen jár (azaz átlagosan 8800 forint). A nyugdíjasok a szokásos novemberi nyugdíjkifizetés napján egy összegben, egyszerre kapják meg a novemberi, de már emelt összegű nyugdíjat; az emelés tíz hónapra visszamenőleg járó összegét; a 13. havi nyugdíj második részletét; valamint a 13. havi nyugdíj első, márciusban kifizetett részletének korrekciós különbözetét is. Mindez azt jelenti, hogy az átlagnyugdíjban részesülők novemberben több mint 130 ezer forintot kapnak kézhez.

A kiegészítő nyugdíjemelés 2,7 millió nyugdíjast érint. A nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások – amelyek emelésére az elmúlt évek gyakorlata szerint a nyugellátásokkal azonos módon kerül sor – esetében az 1,1 %-os emelés havi összege az ellátás típusától függően 150-930 forinttal növeli mintegy 420 ezer fő jövedelmét.
 
A novemberi kiegészítő nyugdíjemeléssel teljesül a törvényi kötelezettség, és a kormányprogramnak megfelelően érvényesül a nyugdíjak és nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások értékmegőrzése, sőt kismértékben (0,2 %-kal) emelkedik is a nyugdíjak vásárlóértéke - fejeződik be a tárca közleménye. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.