BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A metróépítés jót tett az államháztartási hiánynak

Az eredetileg tervezett 6,8 és az év elején várt 5,5 helyett csak 5 százalék volt az államháztartás tavalyi eredményszemléletű hiánya – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből.

A mintegy 130 milliárd forintos „javulás” hátterében ugyanakkor elszámolástechnikai módosítások húzódnak meg, ezeknek tehát nem lesz számottevő hatása az idei vagy a jövő évi deficit alakulására. Fontos tétel többek között a négyes metró uniós finanszírozásának „megelőlegezése”.

A bruttó hazai termék elszámolásában is okozott változást a felülvizsgálat. A korábbinál 0,2 százalékponttal kisebb, 1,1 százalékos lett a 2007-re kimutatott GDP-növekedés, míg a 2006-os ugyanennyivel módosult felfelé. Az eltérés nagy részét a külkereskedelmi forgalom eltérő számításmódja magyarázza, de a felhalmozási tételek is befolyásolták a végeredményt.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.