BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bejelentés a devizahitelesek "mentőövéről" és a miniszteri bérstopról

Ma reggel Veres János pénzügyminiszter megegyezett a Bankszövetséggel a devizahiteleseket segítő intézkedésekről, a megállapodást a jövő héten írják alá – jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök - szocialista pártelnök a kormányülést követő kormányszóvivői tájékoztatón.

Eszerint: (1)A hektikus árfolyammozgások miatt az adós kérésére a törlesztő részletek rögzítése mellett a törlesztési időszak változtatását lehet kérni és igényelni.

(2)A devizahitelekről külön költség felszámolása nélkül forintalapú hitelre lehet áttérni.

(3)Ha valaki önhibáján kívül – például munkanélküli lesz – nehézségbe kerül, és nem tud törleszteni, akkor a bankok a jövőben az adós kérésére a törlesztést átmenetileg könnyítik, csökkentik vagy felfüggesztik.

Gyurcsány szerint a jelenlegi nagy kockázatok miatt a hitelintézeteknek társadalmi felelőssége van, azért hozták meg az intézkedéseket. Ez egy méltányos segítség a pénzügyi válságban – tette hozzá. Utalt arra is, hogy IMF-fel továbbra is zajlanak a konzultációk. Ha lesz megállapodás, majd tájékoztatja a nyilvánosságot. A tájékoztatón szóba került a 2009-es költségvetés is.

A kormányfő úgy véli, a tervezett 300 milliárd forintos tartalékhoz képest még nagyobbra van szükség, vagyis a költségvetési törvény vitájában a tartalékok mértékének növelését fogja szorgalmazni. Amennyiben erre majd nem lesz szükség, lehet belőle az államadósságot, illetve az adókat csökkenteni – szögezte le. Egyébként a tartalékok növelését szorgalmazza a Liberális Gazdasági Kabinet is. A kormányfő úgy fogalmazott, azért emelte ma a Magyar Nemzeti Bank három százalékponttal az irányadó kamatlábat, hogy megdrágítsa a forint elleni spekulációkat.

A mai kormányülésen egyébként a tárcavezetők elfogadták és tudomásul vették azt a miniszterelnöki kérést is, hogy jövőre a fizetésük nem emelkedik majd.

A miniszterelnök utalt a mai ötpárti egyeztetésre is: szerinte ez a Nemzeti csúcs folytatása volt, előrelépésnek nevezte, mivel az álláspontok érdemben közeledtek. Közölte: ezen az úton kell továbbmenni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.