BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bűncselekmény hatására zuhant az OTP-árfolyam?

Nem szorul állami garanciára az OTP, korlátlan betétbiztosítás a magyar kormány részéről, PSZÁF-vizsgálat és büntető-feljelentés a tegnapi árfolyamesés kapcsán, deviza swap tender az MNB-től.

A kormány felajánlotta a bankközi hitelek állami garanciáját a legnagyobb magyar banknak, az OTP Bank Nyrt-nek, ám a pénzintézet ezzel egyelőre nem kíván élni - közölte péntek reggel Veres János pénzügyminiszter a pénzintézet nevének említése nélkül. A tájékoztatón részt vett Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója is. A pénzügyminiszter hozzátette: módosulnak a nyugdíjpénztárak befektetésére vonatkozó szabályok, így a jövőben korlátlan mennyiségű állampapír lehet a pénztárak portfoliojában. Ugyanezen cél érdekében átalakítanak bizonyos számviteli szabályokat is.

Veres János bejelentette: vizsgálatot indított a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete annak kiderítésére, hogy a tegnapi részvény-eladás nem a piac befolyásolására irányuló, manipulatív akció volt-e. A vizsgálat néhány héten belül eredménnyel zárulhat. Hozzátette: a magyar kormány minden eszközzel élni fog a válság megfékezése érdekében. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a magyar bankrendszer stabil, a betétesek pénze biztonságban van. Az egy millió forint feletti betétek esetében a kormány megszünteti a tíz százalékos önrészt, és a betétbiztosítási alap által nyújtott garanciát hat millióról tizenárom millió forintra emeli, a kormány azonban az e feletti betétek biztonságát is szavatolja. Minderről már hétfőn jogszabály születhet a T. Házban.

Simor András pénteken reggel közölte: az MNB deviza-swap tendert hirdet forint-euró relációban egy napos határidővel, hétfőtől minden nap. Az MNB ezzel kívánja elősegíteni azt, hogy a bankok között folyamatos és kielégítő legyen a deviza-likviditás áramlása. Simor hozzátette: nincs fundamentális ok a forint gyengülésére, az MNB ugyanakkor mindent megtesz az árfolyam stabilitásának a biztosítása érdekében.

Csányi Sándor a közös tájékoztatón közölte: az OTP-eszközök minősége nem romlott, a bank tetemes tartalékokkal rendelkezik. Sőt, az OTP Banknak az éves profit-előrejelzését sem kell módosítani: a megtérülés mértéke idén 25 százalék lesz, a profit egy milliárd euró felett alakul. Csányi Sándor a tegnapi eseményeket rémhír-keltéssel, valamint egy általa meg nem nevezett, ám szavai szerint jó eséllyel azonosítható hedge fund és annak vezetőjének manipulatív lépéseivel magyarázta. Az OTP az események felgöngyölítése érdekében büntető-feljelentést tesz a hatóságoknál. Csányi hozzátette: a betétek biztonságát semmilyen veszély nem fenyegeti, hiszen a betétek és a bank árfolyama között nincs összefüggés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.