BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eluralkodik a félelem: soha nem esett még ekkorát az árupiac indexe

A globális recessziós félelem hatására zuhannak az árak a nyersanyagok piacán. Az S&P GSCI index – amely a világ 24 vezető termény árfolyamát követi – október 17-e óta 11 százalékot esett, a harmadik negyedévben 28 százalékos a görbe zuhanása. Ekkora mértékű esést még soha nem élt meg a S&P árupiacot követő jegyzése.

A recessziós félelmet erősíti a Nemzetközi Valutalap gyorsbecslése, amely szerint jövőre a világ gazdaságának bővülése az 1982-es stagnálás szintjére süllyedhet vissza. Az Egyesült Királyságban a harmadik negyedéves növekedés alulmúlta a várakozásokat, ahogy a német termelői árindex is rosszabb lett a prognózisnál (ez a részvénypiacokat is a mélybe rántotta).

Az amerikai könnyűolaj (WTI) hordójának ára ma közel 5 dollárt csökkent 62,93 dollárra, több mint egyéves mélyponton áll az árfolyam. Az árfolyamra egyelőre semmilyen hatással nem bírt az OPEC mai bécsi rendkívüli ülése , amely két év után először megállapodott a kitermelés csökkentésében. Novembertől napi másfél millió hordóval kevesebb nyersolajat pumpálnak a föld felszínére a világkitermelés 40 százalékát adó szervezet tagjai.

Eközben az arany jegyzése is az elmúlt 25 év legnagyobb zuhanásába kezdett: egy uncia ára 25 dollárt veszített ma értékéből és 695,60 dolláron állt meg a jegyzés. A platina ára 31,5 dollárt csökkent, egy uncia 778,95 dollárba kerül.

Jellemzően más nyersanyagok sem ússzák meg az árzuhanást: a grafit ára 10 százalékot esett ma: 1161 dollárba kerül egy tonna, ezen a héten eddig összesen 19 százalékot veszített értékéből. Az alumínium ára 3,1 százalékkal csökkent ma 1954 dollárra tonnánként a londoni fémtőzsdén (ezen a héten 12 százalékkal csökkent az árfolyam). A réz ára a hét minden napján meredeken csökkent (e heti vesztesége 22 százalék). Más nyersanyagok is hasonló mélyrepülést élnek meg: a pálma olaj malajziai ára 12 százalékkal csökkent, a kukorica, szójabab Chicagóban szintén esik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.