BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsány: jól csináltuk a dolgunkat! Aki Magyarországgal szembemegy, az esélytelen

Az IMF-hitel önmagában nem növeli a magyar államadósságot, egyfajta védőpajzs - fogalmazott a miniszterelnök az MTV Híradó Extrában

Ezt a pénzt nem költjük el, ez egy biztonsági folyosó - mondta Gyurcsány Ferenc a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Unió és a Világbank nyújtotta 25 milliárd dolláros hitelkeretről.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: ezzel nem növeljük Magyarország hitelállományát, hanem ez egyfajta garancia, hogy ha baj lenne, legyen hová fordulni.

A hitelről szóló szerződést november elején kötik meg, a kamat az államkötvényeknél tapasztalt 13-14 százaléknak a fele lenne - mondta a kormányfő, hozzátéve: nagy meglepetést okozna, ha a ráta 4 százalék alatt és 6 százalék felett lenne.

A konstrukció azért szól 17 hónapra, a parlamenti választásokig, mert nem szeretnék azt a látszatot kelteni, hogy valaki más kontójára állapodtak meg - érvelt Gyurcsány.

Azért kapunk mintegy tízszeres hitelkeretet, mert jól csináltuk a dolgunkat - jelentette ki a miniszterelnök, hangsúlyozva: elrettentő erőt akartak felmutatni.

Aki Magyarországgal szembemegy, az esélytelen - mondta a kormányfő annak kapcsán, hogy "három hete támadták meg a forintot és az OTP-részvényeket".

Leszögezte: a hitelkeretet nem ő "verte ki személyesen". Kiemelte: ez a hitellehetőség egy védőpajzs, nem növeli önmagában a jelenlegi állami hitelmennyiséget.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.