BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsány: négy javaslatot terjesztünk holnap az EU-csúcs elé

Négy kezdeményezést terjesztünk a holnapi napon az Európai Unió állam- és kormányfői csúcsa elé - jelentette be ma sajtótájékoztatón Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Elsőként Magyarország szorgalmazni fogja a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott uniós források gyorsabb folyósítását, csökkentett nemzeti kötlezettségvállalás mellett. Ennek keretein belül hazánk szeretné elérni, hogy az unióban olyan regionális válságkezelő alapok jöjjenek létre, amelyek koncentráltan használhatják azokat a szétszabdalt kohéziós forrásokat, amelyekről ma külön kell dönteni.

Második pontként hazánk fontosnak tartja, hogy az unió fogadja el, hogy recessziós időszakban 3 százalékos hiányszinten belül - ezt a szintet nem sértve - ne legyen további hiánycsökkentési kötelezettsége az országoknak.

Harmadik pontként Magyarország azt kívánja elérni, hogy az Európai Unió központi bankja az euróövezeti tagságtól függetlenül ugyanazokat az intervenciós eszközöket használhassa minden uniós nemzetgazdaság esetében.

Negyedik pontként pedig hazánk továbbra is szorgalmazza, hogy új uniós szabályozás legyen a pénzügyi felügyelet tekintetében, hiszen ha a tőkepiac globális, akkor nem szerencsés, ha annak a felügyelete nemzeti szintű.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.