BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsány újabb javaslattal áll elő - Európai szintű pénzügyi felügyelet kell

Az egyre terebélyesedő nemzetközi pénzügyi válság nyomja rá bélyegét a szerdán és csütörtökön Brüsszelben tartandó EU-csúcstalálkozó előkészítésére, amelynek fontos állomása lesz az uniós külügyminiszterek hétfői értekezlete Luxembourgban.

Az állam-, illetve kormányfők tanácskozásán az eredeti tervek szerint a gazdasági és pénzügyi helyzet áttekintése mellett meg kellene vitatni a lisszaboni szerződés kilátásait, az európai bevándorlási és menekültügyi paktumot, a napirenden levő energetikai, illetve éghajlatváltozással kapcsolatos kérdéseket, valamint a grúziai helyzetet. A pénzügyi válság azonban immár olyan méreteket ölt, hogy alighanem elviszi majd a csúcstalálkozó vitára szánt időkeretének zömét. Lisszabon tekintetében úgyis az a helyzet, hogy az írek jelezték: még nincsenek kész javaslataik arra, miként lehetne kijutni a zsákutcából, amelybe a júniusi elutasító írországi népszavazással került a reformszerződés ügye. A bevándorlási és menekültügyi paktumot várhatóan simán, minden vita nélkül elfogadják majd.

Az energetikai, illetve klímaváltozási csomagnak ezzel pontosan ellentétes okokból - a közös álláspont nagy fokú hiánya miatt - van jó esélye arra, hogy csak kevés időt szánjanak rá a mostani csúcson. A pénzügyi válság ugyanis abban a tekintetben is elbizonytalanította a kormányokat, hogy nem tudják, a mostani időszak alkalmas-e nagyobb mértékű kötelezettségvállalásokra a széndioxid-kibocsátás csökkentését illetően, a környezetvédelmi szempontok érvényesítése nem jár-e túl nagy versenyhátránnyal a kiélezett globális gazdasági versenyben. Magyarország és több más tagállam ettől függetlenül is elégedetlen azzal, hogy a kibocsátáscsökkentés viszonyítási évének 2005-öt javasolja az Európai Bizottság, holott az exkommunista kelet-közép-európai országok a kilencvenes évek elején - a volt "szocialista nagyipar" összeomlásával, alaposan megszenvedve a szerkezetátalakítást - már eleve nagy mértékben csökkentették saját széndioxid-kibocsátásukat.

A pénzügyi válságot illetően diplomáciai források szerint várható, hogy a csúcstalálkozón Gyurcsány Ferenc miniszterelnök újra felveti majd az európai szintű pénzügyi felügyelet megteremtésének javaslatát. Hogy azonban hová esnek majd a csúcstalálkozó "válságügyi" hangsúlyai, azt nyilvánvalóan az euróövezeti országok váratlanul összehívott vasárnapi csúcstalálkozóján készítik elő. Uniós diplomaták nem zárják ki, hogy amennyiben valamilyen nagy európai intézkedéscsomag körvonalazódna a hitelválság elleni közös fellépés jegyében, akkor az uniós pénzügyminiszterek, akik a minap már tartottak egy tanácskozást Luxembourgban, kedden ismét összeülhetnek, immár Brüsszelben.

 A csúcstalálkozót megelőző külügyminiszteri tanácskozás a fent említett kérdésekben is szóba jöhető kormányközi előkészítő fórumnak számít, ám a külügyminiszterek inkább a csúcs utolsóként említett nagy témájában, a grúziai kérdésben illetékesek igazán. Most annak megítélése vár rájuk, hogy a Dél-Oszétiát és Abháziát határoló ütközőövezetből való orosz csapatkivonással Moszkva teljesítette-e vállalt kötelezettségeit, illetve vannak-e még további uniós elvárások Oroszországgal szemben az EU-orosz partnerségi tárgyalások felújítása előtt. A brüsszeli EU-csúccsal egy időben, szerdán nyílik meg Genfben - egyelőre miniszterhelyettesi, illetve szakértői szinten - az a többoldalú tanácskozás, amelyen tartós megoldást kellene találni a grúziai helyzetre. Uniós források azt mondták az MTI-nek, hogy a részvételt illetően kompromisszum született: dél-oszét, illetve abház személyiségek ott lesznek a tanácskozáson, de nem annak plenáris ülésén, hanem csak a két szekcióülésen, és ott sem valamely "állam" vagy "entitás" képviselőjeként, hanem pusztán "saját személyükben". Október 22-én pedig külön adományozó konferenciát tartanak Brüsszelben Grúzia megsegítésére.

Az EU-külügyminiszterek olyan kérdéseket is megvitatnak Luxembourgban, amelyek nem kerülnek a hét második felében tartandó uniós csúcs napirendjére. Ezek közül a legfontosabb a fehéroroszországi helyzet megítélése. Az unió szeretné pozitív módon visszaigazolni azt, hogy Minszkben a nyáron szabadon engedték az összes politikai foglyot, ám lehűtötte a rezsim demokratizálódásába vetett reményeket a szeptember végén tartott fehéroroszországi választások lebonyolítása és kimenetele - az, hogy végül egyetlen ellenzéki jelölt sem szerzett képviselői mandátumot. Ebben a helyzetben - mondják diplomaták - arról folyik a vita az uniós országok közt, hogy feloldják-e a vízumtilalmat, amely a fehéroroszországi rendszer vezető személyeivel szemben van érvényben, és ha igen, akkor a feloldás kiterjedjen-e Aljakszandr Lukasenka államfőre. Úgy hallani, hogy Hollandia egyelőre nem hajlik Minszk "megjutalmazására". Luxembourgban hétfőn az EU-tagok külügyminiszterei külön találkoznak Szjarhej Martinau fehérorosz külügyminiszterrel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.