BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kopint-Tárki: Jelentősen romlott a vállalkozások helyzete

A feldolgozóipari vállalkozások helyzete és rövid távú kilátásai 2008 októberében a KOPINT-TÁRKI negyedéves konjunktúratesztje alapján.

Miközben már a júliusi konjunktúrateszt is a negatív tendenciák terjedését és erősödését mutatta, az októberi teszt közérzet-indikátorai és reálfolyamat-mutatói a júliusiaknál is lényegesen kedvezőtlenebbek. Alacsony a rendelésállomány, gyenge a kapacitáskihasználás, zuhant a termelés várható dinamizmusa, gyakori a kereslethiány, pesszimista a belföldi és a külpiaci értékesítési kilátások értékelése.

A negatív irányú változások alapján a feldolgozóipar a következő öt-hat hónapban – az exportpiacok meghatározó súlyának következtében a külső kereslet alakulásától rendkívül nagymértékben függve – jó esetben csiga-tempóban növekedhet, rossz esetben negatívba fordulhat. Az utóbbira az október végi bel- és külgazdasági feltételek közepette nagyobb az esély – foglalja össze negyedéves konjunktúratesztjének eredményeit a KOPINT-TÁRKI.

A vállalkozások helyzete, amely már júliusban is viszonylag kedvezőtlen volt, az októberi felmérés szerint jelentős mértékben romlott. A vállalkozások saját helyzetük rövid távú változását illetően is pesszimistábbá váltak. A két közérzet-mutatót szintetizáló barométer értéke és trendje egyaránt meredeken csökkent.

A reálfolyamatok alakulását kifejező bizalmi index értéke is zuhant, miután az index mindhárom tényezője (termelési prognózis, rendelésállomány, késztermék-készletek inverze) a korábbinál sokkal kedvezőtlenebb. A következő hat hónapra vonatkozó termelési prognózis a júliusi jelentős esés után tovább zuhant.

A termelési várakozások az elmúlt tíz évben egyetlen alkalommal sem voltak ennyire kedvezőtlenek. A rendelésállomány októberben, a viszonylag kedvező júliusi szintet követően, kifejezetten alacsony. A késztermék-készletek szintje az elmúlt hónapokban emelkedett, és trendje is emelkedő, ami ugyancsak negatív fejlemény.

Az összes értékesítésre vonatkozó vállalati prognózisok októberben zuhantak, jelentős többségbe kerültek az értékesítés csökkenésével számolók a növelést tervezőkkel szemben mind a belföldi, mind a külpiaci értékesítés esetében. A vállalkozások – tekintettel a visszaesést valószínűsítő termelési és értékesítési elképzelésekre – hazai és importforrásból egyaránt erőteljesen visszafogták beszerzési terveiket a következő hat hónapra vonatkozóan.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.